La ora 7 prin centrul oraşului se circula fără probleme, o oră mai târziu majoritatea străzilor erau blocate, iar la 9 se circula încă bară la bară. Decizia Primăriei de a închide Piaţa Unirii pentru traficul auto, aplicată începând din noaptea de duminică spre luni, a dat peste cap traficul auto prin toată zona centrală.

Ambuteiaje pe Moşoiu, Maniu şi Calvin!

Cele mai aglomerate străzi sunt Traian Moşoiu şi Iuliu Maniu, transformate în artere cu dublu sens, şi Jean Calvin, care au fost gândite ca rute ocolitoare. Luni, în jurul orei 8 ambuteiajele începeau încă din Piaţa Independenţei, care nu mai are legătură directă cu zona centrală. Şoferii sunt obligaţi să vireze la stânga la colţul Parcului 1 Decembrie pentru a intra pe străzile Mihai Viteazul sau Traian Moşoiu.

Traficul auto este gâtuit de la colţul parcului, unde cele două benzi de ciculaţie se transformă în una singură pentru a se bloca la intersecţia cu strada Iuliu Maniu. Pentru a fluidiza traficul, poliţiştii rutieri interzic şoferilor care vin dinspre Mihai Viteazul să vireze la stânga, pe Maniu, pentru a nu rămâne în intersecţie blocând circulaţia celor care vin dinspre Biserica cu Lună şi vor să înainteze către parcul 1 Decembrie.

Din aceleaşi motive a fost nevoie de intervenţia poliţiştilor la intersecţia străzilor Avram Iancu şi Samuil Micu Klein cu Iuliu Maniu. Pe Maniu şi Jean Calvin traficul a fost blocat constant, minute în şir, de părinţii care opreau maşinile ca să îşi lase copiii la liceele greco-catolic şi pedagogic.

"Au blocat tot centrul!"

Părerile şoferilor sunt împărţite. "Nu ştiu ce a fost în capul meu. Ştiam că se închide centrul, dar din reflex am intrat pe Independenţei în loc să merg înainte, până pe Sucevei şi m-am trezit că de la colţul parcului 1 Decembrie până pe Maniu am făcut 30 de minute", povesteşte un şofer.

Cei mai mulţi sunt însă revoltaţi. "Mai mare prostie nu am văzut. Au blocat tot centrul! Efectiv nu mai pe unde să mergi!", a spus un alt conducător auto.

De altfel, luni dimineaţă, în centrul oraşului şoferii circulau încă din reflex mulţi dintre ei încălcând fără intenţie semnificaţia indicatoaror rutiere montate peste noapte. Aşa s-a întâmplat pe strada Duiliu Zamfirescu, unde sensul de mers a fost inversat, iar un şofer intrat pe contrasens a blocat circulaţia minute în şir, sau la capătul străzii Tudor Vladimirescu, unde până şi autobuzul a luat-o din greşeală spre Primărie deşi şoferul trebuia să ştie că strada este închisă. La fel, la primele ore, în Piaţa Unirii erau încă orădeni care aşteptau autobuzul sau călători care căutau noile staţii din zona centrală. "Aşa le-au zăpăcit, că am ajuns să umblu pe jos cu abonamentul în buzunar!", a spus un bărbat.

"Ocoliţi centrul!"

Având în vedere circumstanţele, reprezentanţii municipalităţii recomandă şoferilor să circule cu atenţie.

"Vor mai fi unele probleme în următoarele zile, până se obişnuieşte lumea cu circulaţia, dar nu avem ce face. Cei care au neapărată nevoie să ajungă în centru ca să îşi ducă copiii la şcoală vor trebui să îşi facă o rezervă de timp de minim 10 minute", a spus Leontin Pătcaş, şef birou Drumuri şi Poduri din cadrul Primăriei.

La rândul său, viceprimarul Mircea Mălan, care a ieşit în teren de la ora 7 dimineaţa pentru a verifica situaţia, recomandă şoferilor să evite pe cât posibil zona centrală. "Facem un apel la conducătorii auto să încerce, pe cât posibil, să ocolească zona centrală folosind rute ocolitoare decât străzile Traian Moşoiu, Iuliu Maniu şi Avram Iancu în intersecţiile cărora apar conflicte de circulaţie care pot crea ambuteiaje", a declarat viceprimarul.

Se demontează linia de tramvai

Piaţa Unirii a fost închisă pentru lucrări de reabilitare care vor dura până la sfârşitul anului interval în care circulaţia auto a fost suspendată. La fel până în decembrie prin centrul oraşului nu vor mai circula autobuzele iar circulaţia tramvaielor din centru civic până la capătul străzii Primăriei, iar de acolo până în Ioşia veche sau, pe Bulevardul Dacia, până la Parcul Mihai Viteazul circulaţia tramvaielor a fost suspendată.

Luni dimineaţă, în jurul orei 9, constructorii dezafectau deja linia de tramvai începând de la colţul Primăriei, aceastea urmând să fie depărtate cu circa 70 de centimetri pentru montarea stâpilor electrici între cele două sensuri de mers. Înlocuirea liniei va fi precedată de lucrări la infrastructura de apă, canalizare şi termoficare.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Pe-aici nu se trece! Primăria blochează pentru tot anul circulaţia prin centrul Oradiei"

Citiţi şi "Cum va arăta Piaţa Unirii după reabilitare (FOTO)"