Licitaţiile au fost adjudecate, contractele de închiriere vor fi semnate săptămâna aceasta, în cel mult o lună meseriaşi din industria ospitalităţii vor readuce freamătul în fortificaţia orădeană.

"Am închiriat hostelul, magazinul de antichităţi, bistro-ul şi cafeneaua din Cetate şi am desemnat un câştigător pentru cea de pe dealul Ciuperca. În cel mult o lună toate localurile vor fi deschise. Privaţilor nu le convine să plătească chirie Primăriei fără să aibă încasări", spune Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar.

Cetate de vis

Dumitru Fechete, director complex PresidentCel târziu în iulie hostelul din incinta Cetăţii va pregăti paturile pentru primii vizitatori care vor înnopta în incinta fortificaţiei. Firma Pod Serv Com, deţinută de patronul complexului President din Băile Felix, Jean Podilă, a câştigat săptămâna trecută licitaţia pentru închirierea spaţiului de cazare pentru 5 ani, la un preţ de 6.087 lei pe lună. "În cel mult o lună am putea funcţiona. Trebuie doar să aducem dotările şi personalul de servire", spune Dumitru Fechete (foto), directorul complexului President.

Cele 12 camere ale hostelului sunt destinate vizitatorilor în scop turistic. "Pregătim pachete mixte cu 3 zile în aquapark combinate cu o excursie la munte şi o masă de prânz pe terasa hotelului sau cu două zile de vizită în Oradea şi o noapte de cazare în Cetate", zice Fechete. Directorul este convins că hostelul va deveni o atracţie: "Dacă dormi într-o cetate medievală, ai ce povesti prietenilor când te întorci acasă!".

"Vor veni tot mai mulţi"

De aceeaşi părere este şi Margareta Sime Dumitrescu, patroana magazinului de antichităţi din curtea Cetăţii. De profesie expert contabil, orădeanca şi-a transformat pasiunea în afacere. Pe lângă piesele de mobilier vechi, statuetele, cărţile şi porţelanurile expuse spre vânzare, magazinul va comercializa inclusiv goblenuri şi tablouri preluate în regim de consignaţie. "Primul grup de turişti ne-au vizitat săptămâna trecută, când încă amenajam magazinul. Pe cum se vor deschide terasele şi Cetatea va prinde viaţă, vor veni tot mai mulţi", crede Sime.

Cafeneaua de la lângă Muzeul Cetăţii, unde au funcţionat până de curând birourile companiei Constructorul Sălard, care a reabilitat fortificaţia, a fost ajudecată, la un preţ de 22 lei metrul pătrat pe lună, de Mini Mixt SRL, din acelaşi grup de firme. În schimb, bistro-barul cu vedere către curtea pietruită a fost închiriat de Carnival Crew, la un preţ de 35,20 lei/mp lunar.

Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar OradeaLucian Popa (foto), şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, spune că, în ciuda nivelului chiriei, firmele au făcut o afacere bună. "Cetatea este promovată la târguri şi evenimente. Firmele nu trebuie să cheltuie pentru asta niciun leu. Singurul stres este să ofere servicii de calitate". Potrivit directorului, municipalitatea va reamenaja peste vară şi parcarea din şanţul fortificaţiei, pentru a asigura vizitatorilor cât mai multe locuri. Şi, treptat, numărul lor va creşte...

Ciuperca x 2

Un punct de atracţie al oraşului va deveni, din vară, şi locul de observare care domină dealul Pisicii. Localul a fost câştigat la licitaţie de Naţionalcoop SRL, administratorul restaurantului Ciuperca, cele două puncte de administraţie publică urmând să funcţioneze complementar. Naţionalcoop va plăti pentru localul de circa 160 mp o chirie de 71 lei/mp pe lună, iar pentru terasa aferentă încă 7,10 lei/mp pe lună. "Să încasezi o chirie de 18 euro pe metru pătrat în vârful dealului, în vreme ce preţurile din Pasajul Vulturul Negru sunt undeva la 10-15 euro, eu cred că este bine", spune Lucian Popa.

"Ciuperca 2" va fi dotată cu un punct de informare turistică, de unde vizitatorii vor putea procura materiale de promovare, suveniruri, hărţi şi vederi. Popa se aşteaptă la un număr mare de clienţi. "Localul a fost deja pregătit, dar până la urmă succesul stă în talentul comerciantului", spune directorul. Pentru că omul sfinţeşte locul...