Au fost slovacii, s-au prezentat evreii, acum urmează maghiarii! Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune organizează în acest weekend în Cetate prima ediţie a Zilelor Culturii Maghiare.

"Este de datoria unei administraţii locale să ofere fiecărui cetăţean şi celor mai mari comunităţi ceva pentru faptul că contribuie la dezvoltarea oraşului. Comunitatea maghiarilor din Oradea este cea mai numeroasă minoritate locală şi are o contribuţie importantă la istoria oraşului, aşa că era normal să organizăm acest eveniment", a declarat directorul APTOR, Mihai Jurca, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Prima ediţie a Zilelor culturii maghiare va fi organizată în Cetate, în perioada 15 - 17 septembrie, cu un buget de circa 80.000 lei.

Oaspeţi din Ungaria

Evenimentul va începe vineri, la ora 16, şi va cuprinde mai multe activităţi specifice culturii şi comunităţii maghiare.

Astfel, în plan artistic vor avea loc concerte ale unor artişti importanţi din Ungaria, precum Csobot Adel, Kalay Sanders şi Vastag Csaba, momente comice susţinute de actorul Szőke Zoltán, una din vedetele serialului Barátok Kőzt al televiziunii publice din Ungaria, şi spectacole de folclor maghiar cum e cel susţinut de Ansamblul Heit Lorand and Band din Letaverdes, judeţul Hajdu-Bihar.

Membrii ansamblului vor mai prezenta momente dedicate copiilor precum "Poveştile Rozka" şi un spectacol-poveste "Regele vioi".

În cadrul evenimentului, cei circa 20 de meşteri populari şi producători locali le vor prezenta participanţilor, spre vânzare, produsele lor. 

Lecso de la mama lui

Sâmbătă, bucătari din Ungaria, sprijiniţi de Primăria Esztar, vor găti în Cetate cel mai gustos lecso (n.r. ghiveci) din zonă.

"Primăria Esztar organizează an de an un festival culinar, în cadrul căruia este gătit cel mai mare lecso din Ungaria. Din păcate nu am putut aduce oala în care este preparată această mâncare pentru că nu încape în camion, dar vor fi mai multe vase în care se va găti", a spus Mihai Jurca.

Porţiile produse vor fi, apoi, vândute participanţilor la eveniment.

Bani pentru orfani

Zilele Culturii Maghiare vor cuprinde şi o acţiune caritabilă, de strângere de fonduri, organizată de unul dintre cei mai respectaţi membri ai comunităţii maghiare din Ungaria şi România, călugărul Bőjte Csaba, coordonatorul Fundaţiei Sfântul Francisc.

Fundaţia pe care Bőjte o conduce deja de 20 de ani îngrijeşte nu mai puţin de 2.300 de copii în 84 de case. Spre exemplu, în Oradea fundaţia îngrijeşte 12 copii, în Săcuieni şi Galoşpetreu câte 50 de copiii, iar în Salonta nu mai puţin de 100 de copii.

"În calitate de organizatori, vom sprijini aceste eforturi prin o campanie de strângere de fonduri pe care o vom găzdui în cadrul evenimentului", a declarat directorul Muzeului Cetăţii, Angela Lupşea, în cadrul conferinţei de presă.

De altfel, de-a lungul festivalului angajaţii Muzeului vor asigura pentru doritori ghidaj atât în limba română cât şi în maghiară.

Weekend maghiar fără UDMR

Potrivit organizatorilor, evenimentul Zilele Culturii Maghiare se doreşte să devină o tradiţie. Reprezentanţii municipalităţii invită orădenii să ia parte la manifestări, în speranţa că acestea vor fi un succes.

Conducerea APTOR a reuşit să contureze un program încălcat în evenimente, în ciuda sabotajului conducerii UDMR, care, aflată în conflict cu primarului Ilie Bolojan, le-a cerut neoficial ONG-urilor satelit să nu participe la Zile.

"Eu nu spun că UDMR le-a interzis să participe, ci doar că am stabilit un program care apoi s-a schimbat", a declarat Mihai Jurca, confirmând că multe ONG-urile invitate s-au răzgândit brusc. "Am avut un program discutat cu mai multe asociaţii locale care ne-au anunţat că nu mai pot veni, din raţiuni de timp".

Reprezentantul APTOR a refuzat să nominalizeze asociaţiile care au întors spatele municipalităţii din ordinul UDMR. "Important este că am reuşit să organizăm acest eveniment şi ca oamenii să vină să participe", a fost tot ce a acceptat să declare Jurca.

Intrarea la evenimentele organizate în weekend în Cetate este liberă.