Cu chiu, cu vai, Spitalul Judeţean din Oradea a anunţat publicului larg, miercurea trecută, rezultatul licitaţiei pentru angajarea unei firme de management care să-l conducă, după înghiţirea Municipalului, în următorii patru ani. 

Nicio surpriză: la două luni de la lansarea procedurii în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (fără o comunicare cu adevărat publică), câştigător a fost declarat un SRL înfiinţat (abia în decembrie 2021) şi administrat iniţial (fireşte, doar scriptic) de soţia fostului manager al ambelor spitale, dr. Gheorghe Carp, ulterior pus pe numele actualului (încă) senator PNL Bihor şi administrată (tot numai pe hârtie) de un amic al acestuia, Kristo Gheorghe Zoltan (el însuşi sexagenar, precum Carp însuşi).

În pofida acuzaţiilor că licitaţia a fost anume concepută pentru a asigura întoarcerea fostului manager la cârma sistemului sanitar local (premeditare de netăgăduit), se pare că sub aspect strict formal legea n-a fost totuşi încălcată. Un semn e că în perioada în care procedura a fost în derulare (de la finele lunii ianuarie la începutul lui martie) nicio altă firmă de profil (sunt câteva prin ţară, care conduc spitale publice în alte oraşe) n-a contestat caietul de sarcini.

Cum ar veni, zarurile au fost aruncate, iar de acum nu se mai poate schimba nimic în privinţa asta. Primarul Florin Birta va semna curând contractul cu reprezentantul firmei, administratorul Kristo, iar dr. Carp va prelua comanda. Dar nu-i totuna cum se va întâmpla - eu aş pretinde o conferinţă de presă, pentru a fi prezentate toate explicaţiile - şi nici, mai ales, ce clauze va conţine documentul. 

Or, actul trebuie făcut public integral. Orădenii au tot dreptul să ştie nu doar contravaloarea prestaţiei (nici nu foarte mare, căci firma va fi plătită lunar cu echivalentul salariilor a doi manageri), ci şi obligaţiile şi drepturile firmei. Înţelegerea trebuie s-o oblige la transparenţă deplină, aşa încât la preluarea atribuţiilor trebuie să ştim exact situaţia financiară şi medicală a mega-spitalului, pentru ca ulterior s-o putem evalua periodic. Firma trebuie obligată la relaţii absolut deschise cu contribuabilii, inclusiv cu presa, ceea ce înseamnă şi un site atotcuprinzător (cel al Spitalului Judeţean e o păcăleală). 

Primăria trebuie să oblige firma, de asemenea, să adopte proceduri obiective, neinterpretabile, pentru toate reorganizările pe care le va face (căci urmează concedieri despre care nimeni nu vrea să vorbească) şi, bineînţeles, să preia bunele practici ale fostului Spital Municipal, care a ridicat anumite standarde, de la respectarea programului de lucru al angajaţilor şi atitudinea acestora, până la calitatea îngrijirii pacienţilor.

E un moment T 0, cum se zice în sport, pe care primarul Oradiei, Florin Birta, nu are dreptul să-l trateze cu superficialitate, ca pe o bagatelă birocratică. Dacă lucrurile sunt puse "în curat" din start, sunt reale şanse să rămână aşa pe parcurs. Dacă nu, totul va fi o farsă generatoare de malpraxis în formă continuată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!