Orădenii aleg divorţul pe cale administrativă ca o alternativă ieftină şi rapidă la divorţul prin instanţă. Conform unui comunicat al Primăriei, în perioada 3-11 ianuarie Compartimentul de Stare Civilă a preluat patru solicitări de divorţ pe cale administrativă din partea unor cupluri căsătorite în anii 2002, 2006, 2008 şi 2010.

Începând din 27 decembrie 2010, Legea 202/2010, denumită popular şi Legea micii reforme, face posibilă desfacerea căsătoriei în faţa ofiţerului de stare civilă sau a notarului din localitatea în care a fost încheiată căsătoria sau unde cei doi soţi au avut ultimul domiciliu comun.

Divorţul pe cale administrativă se poate opera: în baza unei cereri făcute de ambii soţi, în cazul în care starea de sănătate a unuia dintre ei face imposibilă continuarea căsătoriei sau atunci când raporturile dintre soţi sunt "grav vătămate şi nu mai este posibilă continuarea căsătoriei".

Se pot despărţi astfel doar cuplurile care nu au copii născuţi din căsătorie sau adoptaţi. Cei doi soţi au la dispoziţie 30 de zile pentru retragerea acţiunii de divorţ în cazul în care se răzgândesc cu privire la ruperea căsătoriei.

În şedinţa extraordinară care va avea loc vineri de la ora 14, Consiliul Local va aproba instituirea unei taxe de 300 lei pentru cuplurile care stăruiesc în desfacerea căsătoriei pe cale administrativă.

În contrapartidă, consilierii locali urmează să aprobe diminuarea taxei de încheiere a sălii "Traian Moşoiu" pentru căsătorii, în zilele de sâmbătă şi duminică, de la 350 la 300 lei pentru ca un număr cât mai mare de cupluri să îşi poată oficia căsătoria în clădirea simbol a oraşului.