În mai puţin de doi ani, municipiul Oradea a fost beneficiarul unor donaţii în valoare de 174.600 euro din partea firmelor orădene. "Suma în discuţie nu este o estimare, ci este totalul bunurilor şi serviciilor plătite pe factură de către companiile care au făcut donaţia firmelor care au lucrat", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

În majoritatea cazurilor, donaţiile au constat în amenajarea pe cheltuiala companiilor de sensuri giratorii, aliniamente stradale, parcuri, scuaruri şi plantări de arbori. "Aceste sume sunt consistente dată fiind perioada de criză economică şi au fost făcute oraşului de către companiile orădene pentru că atunci când municipalitatea lucrează corect, agenţii economici răspund pe măsură", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primarul a mai spus că firmele au făcut aceste donaţii oraşului ca recompensă pentru deschiderea arătată de municipalitate agenţilor economici. "Probabil înainte, pe vremea administraţiei precedente, companiile obţineau un certificat de urbanism sau o autorizaţie de construcţie destul de greu şi acum, când au văzut că, lucrând legal, se pot elibera şi mai repede, au fost recunoscătoare", a mai afirmat Bolojan.

Primele donaţii au fost făcute municipalităţii în vara anului trecut când complexul comercial Lotus a amenajat pe proprie cheltuială giraţia din cartierul Nufărul, firma Amatic a aranjat spaţiul verde de la intersecţia străzilor Nufărului cu Constantin Noica, iar OBI a mobilat sensul giratoriu din Calea Aradului.

Turbo-giraţie cu arteziană

_DSC0361.JPGCea mai recentă donaţie urmează să fi făcută oraşului de către clubul Rotary, care s-a angajat faţă de municipalitate să amenajeze pe cheltuială proprie o fântână arteziană pe spaţiul verde din sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Calea Clujului, Cele Trei Crişuri şi Piaţa Independenţei.

"Avem în discuţie două variante ale amenajării spaţiului verde, din care una are o suprafaţă mai mare de teren rezervată pietonilor, iar cea de-a doua are o suprafaţă mai mare a luciului de apă. Ambele variante vor fi discutate în şedinţa de miercuri a Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, urmând ca ultimul cuvânt să rămână specialiştilor", a mai spus Bolojan.

Primarul a mai afirmat că, în cazul în care investiţia în amenajarea spaţiului verde din sensul giratoriu va depăşi bugetul de 16.000 euro alocat de către Clubul Rotary, municipalitatea va completa din bugetul local diferenţa pentru acoperirea integrală a costurilor.

Ilie Bolojan a mulţumit companiilor orădene în numele municipalităţii pentru donaţiile făcute şi a promis că înainte de finalul anului Primăria va edita un catalog cu toate lucrările făcute în interesul oraşului de către agenţii economici pe propria cheltuială. Broşura va fi distribuită orădenilor pentru a cunoaşte firmele care au contribuit la schimbarea imaginii oraşului cheltuind din fonduri proprii.