Strada Vasile Alecsandri va deveni pietonală, reabilitată integral, până în vara anului 2017.

Potrivit programului de transformare al arterei, aprobat joia trecută de Consiliul Local, clădirile cuprinse între numele 2 şi 8 vor fi reabilitate de proprietari până în luna noiembrie a acestui an, pentru ca anul viitor, până în luna iulie, refacerea imobilelor de la numărul 10 la 21 să se desfăşoare în paralel cu realizarea pavajului şi amenajarea de terase.

Municipalitatea a aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiţiei care îi revine încă de anul trecut, când a încercat să obţină fonduri europene pentru reabilitarea străzii.

Conform proiectului, transformarea străzii în arteră pietonală ar urma să coste circa 3,2 milioane euro şi ar cuprinde de la realizarea unui canal tehnic vizitabil până la amenajarea de terase şi implementarea unui sistem de iluminat arhitectural care să pună în valoare clădirile care străjuiesc artera.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu, a purtat deja discuţii ce urmează să fie parafate printr-un contract cu proprietarii celor 21 de clădiri, din care 3 sunt monumente istorice.

Conform înţelegerii făcute cu orădenii, municipalitatea va face proiectele tehnice pentru reabilitarea faţadelor şi va asigura dirigenţia de şantier, proprietarii urmând, în schimb, să îşi reabiliteze clădirile pe cheltuiala lor.

Ulterior, aceştia vor beneficia de scutire de impozit pe clădire timp de 5 ani, iar proprietarii localurilor de la parterul clădirilor nu vor plăti taxe de ocupare a terenului pentru terasele pe care le deţin vreme de trei ani.

Potrivit comunicatului, lucrările la pavaj vor fi realizate pe banii municipalităţii şi decontate ulterior din fonduri europene. "Sper ca acest program pilot să reuşească, în aşa fel încât să-l putem extinde şi pentru strada Aurel Lazăr în anul 2018. Partea de pavaj va fi realizată de Primărie din bugetul local, urmând să o decontăm din bani europeni, prin Programul Operaţional Regional", a declarat Ilie Bolojan.