La 11 ani de la moartea lui, profesorul orădean Barbu Ștefănescu a fost evocat de foștii săi colegi din Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișurilor, instituții la conducerea cărora s-a aflat.

În memoria acestuia, a fost lansat un volum de lucrări științifice interdisciplinare, iar o sală muzeală din cadrul secției de etnografie a MȚC îi poartă de-acum numele, a anunțat Universitatea din Oradea, printr-un comunicat de presă transmis miercuri.

Fost prorector al UO, fost decan al Facultății de Istorie și fost director al MȚC, Barbu Ștefănescu s-a remarcat ca profesor, istoric și antropolog, și așa a fost evocat miercuri, cu prilejul lansării volumului omagial, care cuprinde 67 de lucrări științifice. „Întotdeauna domnul profesor Barbu Ștefănescu vorbea despre noi, despre instituții. Nu era vorba niciodată despre el. Cred că e bine să spunem și să repetăm mereu lucrul acesta, nimeni nu poate face, de unul singur, nimic”, a subliniat profesorul Gabriel Moisa, directorul actual al MȚC.

Barbu Ștefănescu a fost evocat și de actualul rector al UO, profesorul Constantin Bungău. „Profesorul Barbu Ștefănescu este o persoană de care ne vom aduce aminte: dascăl, muzeograf, coleg. A fost profesorul unei generații. A fost acela de la care colegii au avut ce să învețe și, mai mult decât atât, a fost omul care știa să aducă oamenii împreună, nu să-i dezbine”, a spus rectorul.

Istoricii, antropologii și muzeografii îi simt lipsa, a subliniat Sorin Șipoș, prorector al UO, care în primii ani de activitate academică, a împărțit același birou cu profesorul Barbu Ștefănescu. „Noi, istoricii, avem datoria de a fi gardieni ai amintirilor sacre legate de ceea ce au făcut înaintașii noștri pentru comunitatea universitară, academică și pentru cea a Muzeului Țării Crișurilor. (...) Domnul profesor Ștefănescu a avut generozitatea intelectuală de a ne împinge, pe toți cei din generația următoare, să facem măcar cât au făcut predecesorii noștri”, a mai arătat Șipoș.

La eveniment a fost prezentă și profesoara Florica Ștefănescu, cea care i-a fost soție istoricului comemorat acum, și care a remarcat că evenimentul editorial dedicat memoriei soțului ei este o sărbătoare, fiindcă volumul colectiv reprezintă efortul unor intelectuali „cu gânduri și preocupări comune cu cele ale lui Barbu Ștefănescu”. „Mi-aș dori să simțiți ce simt eu în aceste momente. O infinită mulțumire sufletească și, paradoxal, pentru că participăm la un moment de comemorare, multă bucurie. Bucuria de a vedea că nu l-ați uitat pe Barbu...”, a încheiat, cu ochii în lacrimi și vocea gâtuită de emoție, Florica Ștefănescu.

La finalul lansării volumului omagial a fost dezvelită și plăcuța care consfințește atribuirea numelui „Barbu Ștefănescu” sălii de conferințe și expoziții de la Muzeul Țării Crișurilor. Aceasta este a doua sală ce poartă numele profesorului orădean, prima fiind unul din birourile în care doctoranzii în istorie ai Universității din Oradea desfășoară activități de cercetare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!