Conflict de interese - aceasta este acuzaţia formulată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva deputatului bihorean Adrian Miroslav Merka, după ce Agenţia Naţională de Integritate îi constatase parlamentarului aceeaşi culpă.

"Inculpatul, în calitate de deputat în Parlamentul României, a propus angajarea în cadrul biroului său parlamentar a părinţilor săi şi a avizat contractele individuale de muncă ale acestora pe o perioadă determinată, contracte în baza cărora aceştia au realizat în mod direct un folos material în cuantum total de 39.180 lei, sumă plătită din bugetul Camerei Deputaţilor", se arată într-un comunicat dat publicităţii, luni, de către biroul de comunicare al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu precizarea că dosarul a fost înaintat spre soluţionare instanţei supreme.

Adrian Merka, deputatul din Bihor ce reprezintă Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, a fost declarat în conflict de interese de către ANI pentru că "a solicitat angajarea şi a avizat contractele individuale de muncă ale părinţilor săi, prin care aceştia au fost angajaţi în perioada 15 decembrie 2008 - 17 octombrie 2011 în funcţia de şef cabinet în cadrul biroului său parlamentar".

Totodată, ANI afirmă că în cazul deputatului bihorean există indicii privind posibila încălcare a dispoziţiilor art. 2531 din Codul Penal, deoarece Merka "a avizat contractele individuale de muncă încheiate de părinţii săi cu Camera Deputaţilor, decizie în urma căreia mama sa a realizat venituri nete în sumă totală de 28.245 lei, iar tatăl său a realizat venituri nete în sumă totală de 4.533 lei".

Pentru infracţiunea de conflict de interese, Codul Penal prevede închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe cel puţin trei ani.

De cealaltă parte, Merka se consideră nevinovat. "Din punctul meu de vedere sunt nevinovat. Parlamentarilor li se aplică statutul funcţionarilor publici doar din 2012, iar acuzaţiile care mi se aduc se referă la perioada 2008-2011. Ba mai mult, eu am făcut propunerea de angajare şi Parlamentul şi-a dat OK-ul. Pe aceeaşi speţă sunt mulţi colegi în situaţia mea. Înseamnă că undeva lipseşte o virgulă, tocmai de aceea trebuie găsită, cât mai repede, o rezolvare. O să continui în instanţă. Nu am ce face", afirma deputatul la începutul anului, după ce ANI a constatat că a fost în conflict de interese.

Merka este cel de-al treilea parlamentar din Bihor acuzat de ANI şi al doilea trimis în judecată, după ce, în legislatura trecută, deputatului PSD Sonia Drăghici i s-a imputat că şi-a angajat fiul ca şef al propriului cabinet parlamentar, iar fosta viceprimăriţă a Oradiei, Rozalia Biro, acum senator, că în calitatea pe care a deţinut-o în conducerea Primăriei la mijlocul anilor 2000 a semnat atribuirea către Fundaţia Mecena (ce activează pe lângă UDMR Bihor şi din a cărei conducere făcea parte) a fostei Biblioteci CFR.