Aleșii din Consiliul Județean Bihor a aprobat joi, în unanimitate, documentația de atribuire pentru realizarea unei școli și grădinițe în limba engleză, de către un investitor privat, pe un teren din strada Ceyrat, în vecinătatea viitorului Campus pentru învățământul special.

În limbaj birocratic, hotărârea adoptată de consilierii județeni se numește „Aprobarea documentației de atribuire pentru realizarea obiectivului de investiție Campus școlar cu sistem internațional și național cu predare în limbi străine și în limba română”. În „traducerea” făcută de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, în ședința plenară de joi, acesta a explicat că este vorba despre un teren de 8.759 metri pătrați pe care administrația județeană îl deține între Campusul pentru învățământul special și cartierul de blocuri dezvoltat pe strada Ceyrat, teren care va fi scos la licitație pentru un investitor care va avea drept de superficie (folosință) pe o perioadă de 25 de ani, contra unei redevențe anuale, stabilită prin licitația care va porni de la suma de 3 euro/metru pătrat.

Va fi licitație

Motivația construirii unei școli în limba engleză, căci despre această limbă este vorba, în care să fie predate toate materiile, a fost prezentată în documentația aferentă proiectului de hotărâre ca fiind necesitatea „diversificării și dezvoltării sistemelor de învățământ din județ”, dar și necesitatea „unei administrări eficiente pe termen lung a domeniului privat al județului prin atragerea de venituri suplimentare la bugetul județean”, așadar interesul de a încasa bani pentru utilizarea terenului respectiv, dar în acord cu funcțiunea școlară a zonei, stabilită la începerea construirii campusului pentru învățământul special.

Potrivit documentației CJ Bihor, valoarea investiției pe care va trebui s-o facă firma interesată să construiască școala în limba engleză este estimată la 4,3 milioane euro.

În 6 luni după semnarea contractului de superficie (care va avea loc în urma unei licitații), investitorul va trebui să obțină autorizația de construire, iar în 8 luni de la semnarea contractului să înceapă lucrările de construire.

În 15 luni trebuie executat minimum 7% din obiectivul de investiții (adică până la 30 septembrie 2023), ceea ce înseamnă o grădiniță, în etapa a II-a (în cel mult 3 ani) să fie executat 51% din proiect, iar în maximum 5 ani acesta trebuie finalizat integral.

Școală privată... cu sprijin public

Nu este pentru prima oară când Ilie Bolojan promovează inițiative în favoarea unei școli internaționale. În Oradea funcționează deja, din 2017, o școală cu predare în engleză, denumită chiar International School of Oradea (ISO), având ca membri fondatori Fundaţia Lumina Instituţii de Învăţământ – Universitatea Europei de Sud-Est Lumina (care mai are şcoli private în Bucureşti, Iaşi şi Constanţa), Primăria Oradea, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea şi Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie, un ONG înființat tot de ADLO.

Așa cum primarul Bolojan din acea vreme explica, scopul școlii internaționale este să învețe copiii managerilor străini ai firmelor din parcurile industriale ale oraşului. ISO a primit spații de funcționare în cadrul Colegiului Economic Partenie Cosma, unde funcționează și în prezent.

În plus, Primăria a alocat către ISO locuințe pentru cadrele didactice și a investit, prin ADLO, în amenajarea sălilor de clasă necesare elevilor „internaționali”. În plus, Oradea și-a asumat să suporte financiar școala, hotărârea de consiliu local din acea vreme prevăzând că ADLO va putea deconta pierderi anuale ale ISO între 35.000 și 150.000 de euro.

Investițiile semnificative din bugetul local într-o școală privată, unde și taxele de școlarizare sunt pe măsură, așadar orădenii de rând nu au acces, au determinat la acea vreme consilierii PSD ai Oradiei să critice vehement proiectul. Fără succes, însă, căci „mașinăria liberală” din Consiliul Local Oradea a asigurat voturile necesare. Ulterior, nici Primăria Oradea, nici ADLO nu au comunicat cât au investit și plătit pentru funcționarea ISO.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!