Cum ar fi arătat palatele orădene dacă ar fi fost construite în Veneţia? Dar în perioada medievală? 

Un tânăr bihorean a creat cu ajutorul inteligenţei artificiale mai multe imagini care înfăţişează Biserica cu Lună înconjurată de apă sau Palatul Vulturul Negru în stil medieval. 

Pasionat de fotografie

Sebastian Copos este originar din satul Luncasprie și învață la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţie din Oradea.

Pasionat de fotografie, adesea, pe rețelele sociale, își surprinde prietenii și urmăritorii cu imagini inedite cu Oradea. 

"Fotografiatul pentru mine reprezintă o artă prin care poţi imprima nişte sentimente, poţi captura momente importante sau spontane în imagini care îţi rămân peste ani şi ani", a mărturisit BIHOREANULUI tânărul în vârstă de 22 de ani.

Arhitectura oraşului îl inspiră în hobby-ul lui. "Ceea ce iubesc la Oradea sunt clădirile Art Nouveau", a completat el.

Art Nouveau... cu AI

Cum inteligenţa artificială câștigă tot mai mult teren, Sebastian s-a gândit să o folosească pentru a crea imagini inedite. 

A folosit imaginile surprinse de el prin centrul orașului și le-a modificat, cu ajutorul unor programe speciale bazate pe AI (n.r. inteligența artificială).

Zilele trecute, a publicat pe grupul de Facebook Oradea două serii de imagini create cu ajutorul unui program specific, una reprezentând clădirile istorice din centrul oraşului în stilul Evului Mediu, cu arcuri semi-circulare, iar cealaltă cu Oradea transfigurată într-o mică Veneţie, cu palatele înconjurate de ape.

Imaginile au strâns rapid sute de aprecieri, iar internauţii s-au grăbit să dezbată pe marginea subiectului.

"Interesantă abordare", a comentat laudativ o orădeancă, în timp ce o alta a asociat imaginile cu aspect de Veneţia cu... străzile Oradiei inundate din cauza furtunilor puternice din ultimile zile. "Ar fi mai uşor traficul dacă ne-am plimba cu bărcile. A fost inspirată de ultima furtună arta asta?", a întrebat retoric.

Fiecare detaliu este editat

În imaginile editate de Sebastian se regăsesc, printre altele, Palatul Vulturul Negru, Palatul Baroc, Palatul Stern sau Palatul Episcopal Greco-Catolic. 

Creatorul imaginilor lucrează într-un program dedicat, pentru care plăteşte un abonament şi spune că nu este uşor să ajungă la rezultatul final. "În spatele acestor imagini este mult de lucrat, să arate frumos. Îmi place să editez fiecare detaliu a unei imagini", a recunoscut Sebastian. 

Sebastian Copos nu este primul care a folosit inteligenţa artificială pentru a crea imagini spectaculoase reprezentând clădirile din Oradea. În primăvară, artistul-fotograf Larisa Birta a prezentat palatele orădene împodobite cu figuri de nimfe, tot cu ajutorul AI.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!