Maşinile folosite pentru aruncarea deşeurilor în zone nepermise pe teritoriul Oradiei vor fi confiscate, a anunţat, luni, Instituţia Prefectului Bihor, care subliniază că acest lucru va fi posibil printr-un protocol care urmează să fie semnat marţi între Garda de Mediu Bihor şi Primăria Oradea. 

Protocolul va fi pecetluit la iniţiativa prefectului Dumitru Ţiplea. "Acordul vizează reducerea numărului de depozite ilegale de deșeuri și se va concretiza prin demararea unor acțiuni de control pe raza municipiului Oradea. În cadrul verificărilor, patrulele mixte formate din comisari ai Gărzii de Mediu și cadre ale Poliției Locale vor aplica, pe lângă sancțiuni contravenționale, și măsura confiscării autovehiculelor folosite la transportul și depozitarea ilegală a deșeurilor. Conform protocolului, Primăria Municipiului Oradea va asigura spațiul de depozitare a autovehiculelor confiscate", se arată în comunicatul transmis de Cancelaria Prefectului.

Merită precizat că, în urmă cu circa o lună, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a aprobat instrucțiunile de aplicare a sancțiunii contravenționale complementare privind confiscarea bunurilor de către Garda Națională de Mediu. "Decizia oficială prevede că acțiunea de confiscare constă în trecerea, în proprietatea statului, fără plată, a unor bunuri care au legătură cu contravenția săvârșită, fiind supuse confiscării bunurile destinate, folosite sau/și rezultate din săvârșirea contravenției. Confiscarea bunurilor este o sancțiune complementară amenzilor pentru depozitarea ilegală a deșeurilor, care pornesc de la 1.000 de lei pentru persoanele fizice și pot ajunge până la 40.000 de lei pentru persoanele juridice", mai transmit reprezentanţii Prefecturii. 

Colaborarea dintre Garda de Mediu şi Primăria Oradea apare ca urmare a campaniei de verificare a stării de salubrizare desfășurată în aprilie în Bihor, aşa cum a dispus prefectul Dumitru Țiplea. În urma acesteia, în judeţ au fost identificate depozite totalizând 154.314 mp de deșeuri provenite din deșeuri de construcții, menajere, plastice, hârtie-carton.

Pe de altă parte, reprezentanţii Gărzii de Mediu Bihor au anunţat, tot luni, că în perioada 1 iulie - 14 august comisarii vor verifica toate cele 101 primării din judeţ pentru a vedea dacă respectă toate regulamentele în domeniul salubrităţii, inclusiv dacă asigură - aşa cum cere legea - spaţii de depozitare dotate cu containere specifice fiecărui tip de deşeu, astfel încât să asigure populaţiei posibilitatea de a depozita selectiv şi gratuit deşeurile de altă natură decât cele menajere.