Poliţiştii de frontieră bănuiesc de ani de zile că Pavel Soane e capul celei mai bine organizate filiere de călăuze din România. Le-a alunecat însă mereu printre degete, fără să-i poată dovedi implicarea. Până acum...

7 februarie, orele 20. În Vama Borş e alertă maximă. 

Subcomisarul Dan Jude, şeful sectorului Poliţiei de frontieră, porneşte grăbit spre şirul interminabil de autocamioane ce şerpuie la intrarea în vamă. A primit informaţii că într-una din maşini e ascuns un grup de transfugi. "Care o fi?", se trezeşte ofiţerul gândind cu voce tare. Face semn primilor trei şoferi să scoată maşinile din rând. Va fi o noapte lungă...

Găsiţi cu sonda

Fugarii au fost găsiţi 2 ore mai târziu într-un automarfar al firmei Trans Milenium Braşov, care transporta sticlărie pentru Italia. Maşina a trezit suspiciunile poliţiştilor după ce acul indicator al sondei cu care au măsurat concentraţia de dioxid de carbon din compartimentul de marfă a luat-o razna. Era semn că în interior există şi colete "vii"! În spatele unui rând de cutii stăteau pitite 10 persoane: toţi kurzi de origine turcă. Atât ei cât şi şoferul maşinii, Constantin Olar, au fost reţinuţi.

Al 4-lea transport

În prima fază, şoferul TIR-ului a declarat că nu ştie nimic despre transfugi. La verificarea maşinii însă, poliţiştii au descoperit în remorcă urme de decupare a podelei, iar în capul tractor, între roata din stânga şi rezervor, un soi de coridor, special amenajat pentru îmbarcarea "pasagerilor".

Pavel Soane, soțul judecătoarei Laura SoanePus în faţa dovezilor ce demonstrau implicarea sa, Olar a schimbat placa. Poliţiştii au aflat, astfel, că se afla la a patra acţiune de acest fel şi că transportul reperat a fost organizat de Pavel Soane (foto), soţul unei magistrate de la Judecătoria Oradea.

Via Italia

Îl suspectau de mult timp de călăuzire. În decembrie 1997, la Vignola, carabinierii italieni au descoperit într-un TIR Galassini venit din România 11 srilankezi. În octombrie 1998, la frontiera între Slovenia şi Italia, au găsit într-un TIR al aceleiaşi firme 36 de cetăţeni din Sri Lanka şi Bangladesh, iar o lună mai târziu 40 de clandestini kurzi.

Dându-şi seama că au de-a face cu o reţea organizată, carabinierii au aprofundat cercetările. Pe lista suspecţilor apărea şi Pavel Soane. Ştiindu-se urmărit, el s-a potolit un timp. Pentru ca, în septembrie 1999, într-un camion plecat tot din Oradea şi care transporta electrice în Italia, să fie găsiţi alţi 9 asiatici. Îmbarcaţi tot de el.

Din nou la treabă

Kurzii reţinuţi la Borş l-au indicat pe Soane ca fiind organizatorul "excursiei". Spun că i-a racolat la Bucureşti şi le-a cerut între 1.000 şi 2.000 USD pentru a-i ajuta să ajungă în Italia.

Până la Deva au venit pe cont propriu, iar de acolo au fost preluaţi de "locotenenţii" lui Soane: Oztekin Erdogan, şoferul acestuia Sadik Cingay şi Dorin Varadi, toţi cu "state vechi" în traficul cu imigranţi. În 3 autoturisme, turcii au fost aduşi în dimineaţa de 7 februarie până într-o pădure de lângă Hidişelu de Sus şi, într-o parcare ferită privirilor, au fost îmbarcaţi în TIR-ul condus de Olar.

Dispăruţi

După audierea transfugilor şi a şoferului, poliţiştii au descins în parcare. Au descoperit aici mai multe fragmente din xerocopiile unor paşapoarte turceşti, documente de identitate, scrisori şi însemnări aparţinând grupului, pe care călăuzele au omis să le ardă.

În baza probelor, cei 10 turci, şoferul şi una dintre călăuze - Erdogan - au fost arestaţi pentru 30 de zile. Ceilalţi doi membri ai filierei, Varadi şi Soane, nu au fost de găsit. Dacă în privinţa lui Varadi rudele nu ştiau nimic, judecătoarea Laura Soane a declarat poliţiştilor că soţul ei a plecat la Timişoara, cu afaceri, urmând să apară în câteva zile pentru a lămuri situaţia.

Ameninţaţi cu moartea

N-a mai apărut, aşa că, la 2 săptămâni de la demararea cercetărilor, Soane a fost dat în consemn la frontiere şi în urmărire generală. De când poliţiştii au deranjat-o în vila din Felix, cerându-i informaţii despre soţul său, judecătoarea s-a mutat la părinţi şi e de negăsit.

Nici Cristian Creţ, unul din prietenii şi asociaţii lui Soane de la Romfelix&Consulting, firma ce gestionează discoteca din Casa de cultură Felix, nu e mai deschis la vorbă: "N-am ce să vă spun. Dacă mă văd în ziar, v-am reţinut numărul de telefon şi veţi regreta!".

Surse judiciare susţin că toţi cei din anturajul lui Soane au fost reduşi la tăcere de "locotenenţii" săi. Unii cu vorbă bună, alţii cu ameninţări. Un exemplu concret ar fi Erdogan care, din spatele gratiilor, a transmis celor care au "ciripit" despre afacere că îi aşteaptă un glonţ... în tâmplă.


Condamnat pentru fals

Pavel Soane e asociat în două firme: Robine Prodimpex Săbolciu (din 1995) şi Romfelix&Consulting Băile Felix (din 2002). În cazul celei dintâi, profilată pe comerţ în pieţe şi cu un capital social de 562 milioane lei, e unicul acţionar. 

Soane se află în atenţia poliţiştilor din 1993, de pe vremea când se ocupa de trafic de autoturisme. Era în legătură cu o filieră a hoţilor de maşini din Grecia şi Italia, care îi livra maşini furate pentru a le plasa în România. A fost reţinut de mai multe ori dar condamnat o singură dată, în 1996, de Tribunalul Mureş.

A primit 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fals şi uz de fals. În 2000, înainte de nuntă, pentru a nu şifona imaginea soţiei magistrat şi a socrului poliţist, a cerut să fie reabilitat.


Traficanţii, negustori cinstiţi

Oztekin ErdoganOztekin Erdogan (foto) stă de 12 ani în Oradea şi, până anul trecut, a fost asociat într-o firmă de comerţ en gros cu citrice, în care, potrivit anchetatorilor, erau spălaţi banii provenind din traficul cu imigranţi.

Turcul a fost condamnat până acum de două ori: în 1992 la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru deţinere ilegală de muniţie, iar în 1998 la 2 ani de închisoare pentru trafic de persoane, pedeapsă graţiată.

Din 2002, Erdogan e anchetat într-un dosar de călăuzire împreună cu alţi doi conaţionali, printre care şi Guen Izmael Nuri, patronul fast-food-urilor Maxx.

Poliţiştii de frontieră au descoperit atunci, în cabana unui fost subofiţer de armată, 13 kurzi ce urmau să fie scoşi peste graniţă. Procurorii susţin că între cele două cazuri - cel de acum şi cel din 2002 - există mai multe puncte comune.