Echipajele mixte formate din poliţişti ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor şi Căpitănia de Poliţie a judeţului Hajdu-Bihar vor patrula în perioada 4-29 august în zonele turistice din Bihor frecventate de turiştii maghiari, prezenţa poliţiştilor maghiari în Bihor reprezentând o premieră, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului judeţean al Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur.

„Patrulele comune vor acţiona pe întreaga arie turistică renumită a judeţului, zonele montane şi staţiunile balneare, astfel încât să ofere oportunitatea unei evaluări concrete a necesarului serviciilor comune de acţiuni specifice, ulterior aderării la spaţiul Schengen", a declarat comisarul şef Adrian Bucur.

Patrulele comune vor fi prezente în perioada 4-10 august în staţiunea Băile Felix, după care, între 11 şi 15 august vor desfăşura acţiuni pe Drumul European E60 şi, mai apoi, în zona staţiunii Stâna de Vale. În perioada 16 - 23 august, echipele vor fi prezente în zona platoului Padiş din Munţii Apuseni, iar în final, între 24 şi 28 august, în zona turistică Şuncuiuş - Vadu Crişului.

„Echipajele mixte vor desfăşura în comun activităţile specifice de patrulare în zonele de responsabilitate, poliţiştii români având sarcina de a-i integra în activitatea zilnică pe partenerii maghiari, prezentându-le modul de lucru al Poliţiei Române şi oferind lămuriri suplimentare profesionale, în cazul în care va fi nevoie. Comunicarea se va face în limba maghiară, poliţiştii bihoreni selectaţi fiind cunoscători ai acestei limbi", a mai arătat şeful Poliţiei Bihor.

Totodată, conducerea IPJ Bihor a înfiinţat un număr special de telefon pentru turiştii maghiari, victimele unor infracţiuni, la care permanent, în această perioadă, va răspunde un poliţist vorbitor de limbă maghiară pentru a-i îndruma ori pentru a prelua eventualele sesizări.

În acelaşi timp, în perioada 2-10 august, doi agenţi de poliţie din cadrul IPJ Bihor se află în staţiunea Hajduszoboszlo, unul din cele mai mari ştranduri în aer liber din estul Europei. „Poliţiştii bihoreni se află pentru al treilea an consecutiv în staţiune, rolul lor fiind de a-i ajuta pe turiştii români prezenţi în număr mare în staţiune, în cazul în care ar cădea victime unor acţiuni antisociale", a mai spus şeful Poliţiei Bihor.

Prezent la conferinţa de presă, adjunctul şefului Căpităniei de Poliţie a judeţului Hajdu-Bihar, colonelul Aranyi Istvan, consideră cele două acţiuni o dovadă a relaţiilor foarte bune de colaborare pe care instituţia pe care o reprezintă o are cu Poliţia Bihor. „Dorim ca după integrarea României în Spaţiul Schengen, atunci când graniţa cu Ungaria va dispărea, poliţiştii din cele două judeţe vecine să se cunoască reciproc şi să cunoască, totodată, legislaţia şi procedura de lucru din ţara vecină", a arătat colonelul Aranyi Istvan.