Acuzele şi insinuările că prefecţii aranjează, în folosul partidelor din care provin şi în detrimentul celorlalte, desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor preşedinţilor secţiilor de votare rămân, odată cu alegerile locale din 5 iunie, simplă amintire. Motivul? Persoanele care vor conduce secţiile de votare au fost desemnate, în premieră, prin tragere la sorţi electronică.

În sala mare a Prefecturii, directorul Autorităţii Electorale Permanente din zona de Nord-Vest, Oana Tuluc, preşedintele Biroului Electoral Judeţean, judecătorul Florina Crişan, şi prefectul de Bihor, Claudiu Pop, au asistat luni la tragerea la sorţi a celor 1.302 persoane care vor îndeplini una din cele două responsabilităţi în cele 652 secţii de votare din Bihor.

Operaţiunea a fost condusă de reprezentanta AEP, Oana Tuluc, care – practic – după ce a introdus în sistemul electronic special ce conţine datele celor 1.465 persoane membre în Bihor în Corpul Experţilor Electorali, a apăsat pe tasta "Enter" întâi pentru desemnarea preşedinţilor, iar apoi încă o dată, pentru desemnarea locţiitorilor.

Fiecare tragere la sorţi a durat mai puţin de un minut, sistemul electronic făcând selecţia numelor din baza de date ţinând cont de cele două criterii legale, şi anume domiciliul şi pregătirea profesională a experţilor electorali, altfel spus ca pentru fiecare secţie să existe un preşedinte şi un locţiitor cât mai aproape geografic şi cu studii superioare (doar doi fiind în Bihor cu studii medii).

În trecut, preşedinţii şi locţiitorii preşedinţilor secţiilor de votare erau desemnaţi de pe o listă aprobată de prefecturi şi alcătuită pe baza propunerilor făcute de primari.

Lista celor 652 preşedinţi şi celor tot atâţi locţiitori ai preşedinţilor secţiilor de votare din Bihor, aşa cum a fost stabilită prin tragerea la sorţi electronică, poate fi consultată pe site-ul Prefecturii, la secţiunea rezervată alegerilor locale.