Zvonul circula de o lună, dar totuşi vestea a căzut ca un trăsnet. Primăria a făcut anunţul marţea trecută, când primarul Ilie Bolojan era în delegaţie în Germania.
"Începând din 1 ianuarie, AIO, structură aflată în subordinea Consiliului Local Oradea, urmează să fie inclusă în cadrul Primăriei şi transformată în Direcţie", se menţiona într-un comunicat. Măsura, justificată de necesitatea eficientizării activităţii, are însă şi alte substraturi...
AIO se desfiinţează!
Primarul Ilie Bolojan ameninţa încă de la preluarea primului mandat, în 2008, că va unifica în cadrul municipalităţii toate instituţiile externalizate de predecesorii săi în scopul de a ascunde "umflarea" organigramei, de la Administraţia Imobiliară, care gestionează terenurile, clădirile şi parcările oraşului, până la Administraţia Domeniului Public, care răspunde de cimitir, pieţe şi ştranduri.
Şapte ani mai târziu, aproape de încheierea celui de-al doilea mandat, a pus-o în aplicare. Săptămâna trecută, s-a anunţat transformarea AIO în Direcţie a Primăriei, cum era până în 2007, când fostul director Marcel Boloş i-a cerut cerut externalizarea. Măsura fusese justificată atunci prin accelerarea investiţiilor, acum prin eficientizarea lor.
"Acum, oraşul nu poate deconta TVA de peste 2,5 milioane euro aferent investiţiilor făcute în parcările supraetajate, din cauză că încasările din parcări se fac la AIO, care este altă instituţie. Odată cu revenirea în Primărie, vom încasa taxa de parcări cu TVA, dar ne vom şi putea deduce TVA", zice primarul Ilie Bolojan. Nu fără a adăuga că procentul aferent TVA va fi inclus în tariful deja aprobat de Consiliul Local, aşa că parcările nu se vor scumpi.
Şerif de Oradea
Dincolo de problema reală a TVA nedecontate, eliminarea posturilor de la serviciile Contabilitate, Administrativ şi Personal care se suprapun în structura AIO şi a Primăriei nu reduce nici măcar 10 din cele 192 de posturi ale instituţiei. Motivaţia fuziunii este deci mai adâncă, cu atât mai mult cu cât măsura implică şi înlocuirea directorului Cristian Beltechi cu Lucian Popa, căruia nu i s-a uscat încă cerneala pe cererea de angajare.
Din ianuarie, Beltechi va prelua şefia Poliţiei Locale, vacantată în august 2014, când comisarul şef Alexandru Laza şi-a reluat postul din fruntea Serviciului de Permise. Susţine că ideea a fost chiar a lui: "Adevărul este că m-am săturat la AIO. Era timpul să fac o schimbare".
Cadou de instalare, Beltechi a obţinut de la primar majorarea schemei de personal cu încă 10 poliţişti locali, tot de anul viitor. Oficial, pleacă satisfăcut: la un volum de muncă mai mic, cu nici jumătate din subalterni, a obţinut o majorare a salariului de peste 4.000 lei cu norma de hrană de 700 lei. Neoficial, totuşi, transferul e o mazilire mascată...
Totul pentru AIO!
Voluntar, implicat şi tumultuos, Beltechi a fost unul dintre pariurile reuşite ale primarului Bolojan. În doar cinci luni, în 2010 a ajuns din simplu angajat la Compartimentul Baze Sportive director plin, după evacuarea discretă a lui Horea Jarca, cel care aprobase ieşirea din garanţie a Bazinului Olimpic deşi ploua prin acoperiş.
Colaborator apropiat al primarului, Beltechi a făcut inclusiv pasul înregimentării politice, semnând în mai 2014 intrarea în PNL, ca mai toţi directorii Primăriei. Steaua sa a început să pălească însă în iunie anul acesta, când Rodica Brad, şefa Compartimentului Locuinţe, şi subalterna acesteia, Georgeta Lucaciu, au fost descoperite că ar fi atribuit peste rând o locuinţă a municipalităţii, pentru care apoi au aprobat un schimb cu alta mai mare, care în final a şi fost vândută. Beltechi le-a cerut celor două să-şi dea demisia, dar vestea ajunsese deja la urechile primarului, aşa că răul era deja făcut.
AIO le-a făcut funcţionarelor plângere penală pentru abuz în serviciu, iar ancheta este în curs, poliţiştii urmând să stabilească dacă este vorba de un incident izolat sau de o reţea organizată care făcea bani din înstrăinarea imobilelor oraşului.
Sub control
Deşi era în afara oricărei suspiciuni, Beltechi, care până atunci a avut mână liberă, s-a trezit flancat, treptat, de alţi apropiaţi ai primarului. În iunie, postul vacantat prin demisia Rodicăi Brad a fost ocupat de Claudia Şandru, fosta secretară a primarului. Juristă de profesie, aceasta s-a transferat în al doilea mandat al lui Bolojan la Direcţia Juridică, iar în vară a avansat ca şef al Serviciului Locuinţe.
La nici o lună, în iulie, Lucian Popa (foto) a renunţat la mandatul de consilier local PNL şi la administrarea propriilor localuri din pasajul Vulturul Negru pentru postul de director economic al AIO. Măsura absorbţiei AIO în Primărie pare, în acest context, un pas logic, măcar prin prisma faptului că de-acum înainte toate actele importante ale instituţiei vor ajunge şi pe biroul primarului...