Oradea şi Sînmartin sunt legate ombilical. Indiferent dacă referendumul pentru unificare programat în 10 mai va fi validat sau nu, cele două localităţi sunt condamnate să se dezvolte împreună. Oraşul şi comuna împart toate reţelele de utilităţi, apă, canalizare şi termoficare, iar de anul viitor ar putea fi conectate şi prin conducte de gaz.
"În cazul în care referendumul va fi validat, Distrigaz va primi drept de operare şi în Sînmartin. Primii beneficiari ai acestor investiţii vor fi locuitorii de la blocurile ANL din comună, care au probleme cu încălzirea", spune primarul Oradiei, Ilie Bolojan.
Utilităţi pentru tot Sînmartinul!
Licitaţia a fost adjudecată, amplasamentul a fost predat constructorului, lucrările încep săptămâna aceasta, iar până la Crăciun trebuie finalizate. Cea mai mare investiţie finanţată de Compania de Apă Oradea din economia de 27 milioane euro făcută la licitarea lucrărilor din proiectul Aparegio va fi realizată în Sînmartin. Firma Hidroconstrucţia are la dispoziţie 4,5 milioane euro pentru a introduce reţele de apă şi canalizare în toată comuna.
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan (foto), spune că investiţia nu are nicio legătură cu referendumul din 10 mai privind unificarea celor două localităţi, fiind programată de mult, dar dovedeşte încă o dată că oraşul va accelera dezvoltarea comunei. "Municipiul susţine dezvoltarea tuturor localităţilor din Zona Metropolitană Oradea, dar singura comună care are sistem integrat cu oraşul, indiferent că vorbim de apă, termoficare sau transport, este Sînmartinul. Era normal să mergem cu dezvoltarea acolo unde există deja colaborare", explică edilul.
De la Paşti până-n Crăciun…
Practic, comuna va fi racordată la reţelele de apă şi canalizare până la sfârşitul anului. "De Crăciun, întreg sistemul de apă şi canalizare din Sînmartin va fi funcţional", promite Bolojan.
Primarul de Sînmartin, Lucian Popuş (foto), spune că lucrările vor începe din cartierul pentru tineri din Sînmartin. "Vrem să venim în întâmpinarea acestor oameni care au făcut deja efortul de a-şi construi o casă şi vor să se bucure de tot confortul", spune Popuş.
Astfel, printre multe altele, Hidroconstrucţia va construi în Sînmartin 5,4 kilometri de conducte de apă şi 4,1 kilometri de reţea de canalizare, iar în cartierul pentru tineri din Rontău alţi 2,8 kilometri de conducte de apă şi 2,2 kilometri de conducte de canalizare. Lucrările mai includ construirea a 4,2 kilometri de conducte de apă şi 12,6 kilometri de ţevi pentru canalizare în Cihei, respectiv 12,1 kilometri de reţea de canalizare în satul Cordău.
Deja racordat la reţeaua de apă, satul de pe dealuri nu are conducte pentru evacuarea apei uzate, aşa că aceasta se scurge chiar pe sub geamurile caselor, într-un şanţ betonat de-a lungul drumului. "Adevărul e că localitatea avea nevoie de canalizare. Vara, când e cald, apa din şanţ bălteşte şi miroase urât. Oamenii au cerut de mai multă vreme această investiţie", spune primarul Popuş. Şi asta nu e singura aşteptată de localnicii din Sînmartin...
Căldură pentru Sînmartin
120 de familii din cartierul ANL aşteaptă cu înfrigurare o soluţie pentru încălzirea locuinţelor lor. Construite în urmă cu 10 ani, blocurile nu au fost racordate niciodată la termoficare. "Oamenii se încălzesc care cum pot, majoritatea pe curent electric", spune primarul de Sînmartin.
Conducerea Electrocentrale a luat în calcul încă de anul trecut racordarea imobilelor la reţeaua orădeană. Lucrările de reabilitare a sistemului de termoficare au fost proiectate astfel încât viitorul CET pe gaz să poată alimenta inclusiv consumatori din comună, dar construirea de noi reţele n-a putut fi finanţată pentru că acestea ar fi fost pe teritoriul altei entităţi administrative.
"Noi furnizăm şi acum agent termic în Sînmartin, problema e însă că nu putem extinde reţelele pentru că investiţia ar trebui suportată din bugetul comunei, care nu are suficiente fonduri", spune Stănel Necula (foto), administratorul special al Electrocentrale. Racordarea blocurilor ANL la termoficare este cu atât mai dificilă cu cât Magistrala VI, care alimentează localitatea, ar trebui să traverseze DN 76 Oradea-Arad, aflat într-un interminabil proces de reabilitare, aşa că municipalitatea ia în calcul o altă soluţie...
Soluţia Distrigaz
Ca alternativă concretă, blocurile ANL din Sînmartin şi consumatorii individuali care vor să îşi crească nivelul din confort din locuinţe s-ar putea încălzi pe gaz. În cazul în care referendumul din 10 mai privind fuziunea localităţilor Oradea şi Sînmartin va fi validat, societatea Distrigaz, care are licenţă de distribuţie a gazelor în oraş, va primi automat dreptul de a opera şi pe raza comunei.
"Avem un angajament încheiat între Oradea şi Distrigaz potrivit căruia acesta este singurul furnizor de gaz pe raza municipiului. Prin alipire, firma va fi autorizată, în baza unui protocol, să opereze şi în Sînmartin", spune city managerul Eduard Florea (foto). Ca urmare, furnizorul de gaz va putea deservi chiar şi consumatorii lăsaţi, din varii motive, în afara sistemului de termoficare al CET. Pentru că, până la urmă, dezvoltarea economică a celor două localităţi trebuie să meargă mână în mână cu creşterea mai rapidă a calităţii vieţii…
"În Sînmartin oamenii au înţeles că alipirea la Oradea e în avantajul lor. Centrul comunei se va dezvolta şi se vor face investiţii în satele aparţinătoare, chiar dacă ele vor rămâne tot sate, iar oamenii vor plăti aceleaşi impozite. În ghilimele fie zis, fuziunea are un singur dezavantaj: preţul abonamentelor de transport va scădea, iar pensionarii vor merge gratuit la oraş"
Lucian Popuş, primarul comunei Sînmartin
"AVENTURA" UNIFICĂRII
Un parc cât o pădure
Dincolo de creşterea calităţii vieţii localnicilor, care vor beneficia de toate avantajele infrastructurii urbane, alipirea comunei Sînmartin la Oradea va permite noi proiecte pentru dezvoltarea turismului şi posibilităţilor de petrecere a timpului liber de către orădeni. Astfel, pe lângă proiectul privind construirea unui drum nou, a unei piste pentru biciclişti care să lege Oradea de Sînmartin şi a unui aquapark între Băile Felix şi Băile 1 Mai, conducerile celor două localităţi iau în calcul înfiinţarea celui mai mare parc din această parte a ţării. "Vom face demersuri la Ministerul Mediului pentru a studia varianta unui schimb prin care Romsilva să ne cedeze cele 135 hectare de teren din Pădurea Felix contra unei suprafeţe echivalente din pădurea deţinută de Oradea în zona Cetariu-Paleu", spune primarul Ilie Bolojan.
Edilul afirmă că, pe lângă reamenajarea actualei pistei de atletism, oraşul va construi aici o pistă de tartan pentru alergare pe orice anotimp, piste pentru promenadă şi un parc de tip "aventura" dotat cu o tiroliană. "Vrem să creăm toate condiţiile pentru ca turiştii să aibă unde să se recreeze şi să-şi petreacă timpul în mod plăcut", zice Bolojan.
În plus, în valea de la intrarea în Felix dinspre Beiuş municipalitatea intenţionează să amenajeze un lac cu peşte pentru împătimiţii pescuitului, dotat inclusiv cu ambarcaţiuni uşoare pentru turişti.
În trecut, conducerea Sînmartinului a încercat să preia pista de alergare din pădure de la Romsilva, dar aceasta a cerut pentru ea un milion de lei, iar amenajarea lacului s-a lovit de lipsa resurselor financiare ale comunei.