Consiliul Local Oradea a aprobat joi măsurile pentru construirea parcării supraetaje din strada Braşovului. Clădirea, estimată la 17,2 milioane lei fără TVA, va fi ridicată de Administraţia Domeniului Public în termen de 11 luni şi plătită în rate pe cinci ani.

"Să terminăm parcările pe care le-am început"

Hotărârea a fost luată cu votul reprezentanţilor PNL şi UDMR, în vreme ce social-democraţii s-a abţinut de la vot. "În momentul de faţă este prioritar să terminăm parcările pe care le-am început", a argumentat liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa.

Potrivit consilierului, municipalitatea ar trebui să se concentreze pe finalizarea lucrărilor la parcarea subterană din strada Independenţei, aflată şi acum în stadiul de groapă, parcarea supraetajată din incinta fostei bazei sportive Voinţa, anunţată încă de acum doi ani, sau cea din curtea Primăriei, anunţată de administraţia Bolojan în urmă cu opt ani.

"Se lucrează..."

În replică, primarul Ilie Bolojan a spus că fiecare dintre investiţile enumerate sunt în diferite stadii de implementare. "În momentul de faţă, la parcarea din strada Independenţei se lucrează, iar licitaţia pentru parcarea de la baza sportivă Voinţa a fost urcată în sistemul electronic de achiziţii publice spre verificare", a spus edilul.

Cea mai încurcată investiţie vizează construirea parcării supraetajate din curtea Primăriei, unde municipalitatea va trebui să finalizeze Planul Urbanistic de Detaliu şi să cadă de acord cu Parohia Romano Catolică cu privire la demolarea clădirii pe care aceasta o deţine în strada Tudor Vladimirescu, chiar lângă palatul administrativ al oraşului.

Accesul în viitoarea parcare ar urma să se facă din strada Primăriei, iar ieşirea în strada Tudor Vladimirescu.

Bani pentru lucrări...

Tot în cadrul şedinţei de joi aleşii orădenilor au mai aprobat indicatorii economici ai lucrărilor care vizează crearea unei legături între liniile de tramvai care se întâlnesc la intersecţia străzilor Primăriei, Decebal şi Calea Aradului astfel încât să existe o legătură directă între cartierele Ioşia şi Rogerius precum şi construirea unei linii noi de-a lungul pârâului Peţa pe direcţia Calea Aradului – Dimitrie Cantemir.

"Rezultatul pozitiv va fi amplificat de schimbarea comportamentului de transport pentru un număr relevant de cetăţeni din arealul urban, cu efecte imediate asupra limitării gradului de poluare", se menţionează în document.

Potrivit proiectului tehnic investiţia se ridică la 64,6 milioane lei inclusiv TVA iar durata de realizare a investiţiei va fi de 24 de luni. Lucrările vor fi derulate cu cofinanţare europeană.

... şi de ziua oraşului

Pe de altă parte, în şedinţa de joi Consiliul Local a aprobat, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, suplimentarea cu 256.000 lei a bugetului Agenţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune.

Banii vor fi folosiţi pentru finanaţarea festivităţilor de ziua oraşului şi vor asigura decontarea cheltuielilor cu decorurile care vor fi montate în Piaţa Unirii, scena pentru spectacolul folcloric, concertul care va avea loc la Teatrul Regina Maria şi altele.