Construcţia cât de repede, plata în timp. Consiliul Local a aprobat planul municipalităţii privind construirea viitoarei parcări subterane din faţa Spitalului Municipal cu legătură la subsolul viitorului centru de afaceri cu produse agricole printr-un tunel ce va fi construit pe sub liniile de tramvai.

Cu bilete la ordin

Lucrarea, estimată la circa 18 milioane lei, ar urma să fie finalizată în termen de 11 luni, plata acesteia urmând să se facă la o lună după predarea construcţiei în rate egale de-a lungul a trei ani.

Potrivit hotărârii Consiliului Local, investiţia va fi derulată de Administraţia Domeniului Public, care pentru plata situaţiilor de lucrări va emite bilete la ordin cu sume egale şi scadenţe trimestriale. Pentru plata lucrărilor municipalitatea va aloca ADP sumele necesare sub formă de subvenţii.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, parcarea va trebui finalizată până în primăvara anului viitor. "Subteranul va fi destinat angajaţilor de la Spitalul Municipal, spitalul Pelican, Centrul de oncologie şi altele, iar la sol vor putea parca cumpărătorii care vin în piaţă", a spus Bolojan. Noul parking va avea 5.300 metri pătraţi şi o capacitate de 410 locuri de parcare.

Piaţeta din porfir...

Tot în şedinţa de joi aleşii orădenilor au aprobat indicatorii tehnico-economici ai lucrării de reabilitare a zonei din faţa hypermarket-ului Crişul unde municipalitatea vrea să amenajeze o piaţetă. "După finalizarea lucrărilor de înlocuire a magistralelor de termoficare vom face reabilitarea piaţetei. Sper ca până în primăvara anului 2016 lucrările să fie gata", a spus primarul Ilie Bolojan.

Proiectul estimat la circa 570.000 euro cuprinde pavarea întregii piaţete cu piatră naturală, respectiv porfir bej şi bej maroniu şi granit alb-auriu. Ampasamentul va fi mobilat cu zone verzi, bănci şi jardiniere.

Pentru a uşura traficul pietonal, municipalitatea va lărgi cu circa 2 metri trotuarul care coboară în strada Republicii şi va permite parcarea numai paralel cu trotuarul. La fel, va fi amenajată o pistă de biciclete care să facă legătura cu zona centrală ocolind prin spatele Palatului de Justiţie şi de acolo prin strada Aurel Lazăr.

Alei şi drumuri noi

În cadrul aceleiaşi şedinţe aleşii orădenilor au aprobat o investiţie de 2 milioane euro în modernizarea străzii Anghel Saligny. Strada se situează în partea de sud a municipiului, în vecinătatea parcului Eurobusiness II din strada Ogorului, iar modernizarea ei este impusă de necesitatea rezolvării situaţiei rutiere în condiţii de confort şi siguranţă.

Pe de altă parte, consilierii locali au mai aprobat lucrări de 410.000 lei pentru amenajarea a circa 2.000 metri pătraţi de alei şi 3.500 mp de parcare în Piaţa Obor . Investiţia, care implică inclusiv amenajarea unui nou acces din strada Islazului, se va face din bugetul ADP şi vizează crearea de noi locuri de parcare pentru şoferii care sâmbăta şi duminica sunt nevoiţi, din cauza aglomeraţiei, să îşi parcheze maşinile pe marginea şoselei de centură.