Amenajarea pasajului rutier de sub Bulevardul Magheru din Oradea a ajuns în faza realizării rampei tunelului. Potrivit unei postări făcute de primarul Ilie Bolojan pe pagina sa de Facebook, lucrările avansează în ritm alert.

"Şantierul progresează"

"În fiecare zi şantierul progresează, constructorii lucrând până seara târziu. Le mulţumesc constructorilor, colegilor de la Direcţia Tehnică şi domnului viceprimar Birta pentru ritmul susţinut al lucrărilor", a transmis Ilie Bolojan.

Edilul şi-a cerut scuze de la orădenii obligaţi de restricţionarea circulaţiei în zonă la o singură bandă pe sens şi de la riveranii afectaţi de gălăgia şantierului.

"La începutul verii, când lucrările vor fi gata, sper să constataţi că a meritat deranjul. Podul Dacia lărgit şi reabilitat şi pasajul vor asigura o circulaţie fluentă în toate direcţiile", se menţionează în postare.

Primarul Bolojan a precizat că după închiderea şantierului municipalitatea va muta lucrările pe celălalt mal al Crişului Repede, unde vor începe săpăturile la primele două tuneluri din Centrul Civic.

Se lucrează la rampa tunelului

Lucrările de amenajare a pasajului subteran au ajuns la sfârşitul acestei săptămâni în faza realizării rampei tunelului. "Rampa a fost săpată până în apropierea piloţilor foraţi, de unde începe pasajul efectiv", a spus viceprimarul Florin Birta.

În această zonă constructorii au turnat primul strat de beton de egalizare. "Pe acest strat va fi amenajat un metru de radier, după care se va turna beton în armătură".

Potrivit viceprimarului, constructorii au amplasat până în prezent jumătate din cei 340 de piloţi foraţi care vor constitui zidurile laterale ale viitorului pasaj subteran. "Constructorii au ajuns cu amplasarea de piloţi până în axul drumului. În circa zece zile aceştia îşi vor muta utilajele pe cealaltă  parte a bulevardului, către Parcul Traian", a spus Birta.

Circulaţia rutieră, care se desfăşoară în prezent restricţionată la o bandă pe sens în această zonă, va fi mutată în partea dinspre Aleea Ştrandului.

Lucrările de amenajare a pasajului, cu termen de predare de un an, sunt executate de o asociere de firme reprezentată de Freyrom SA (care a construit şi podul Centenarului) pentru suma de 14,5 milioane lei, fără TVA, echivalentul a 3,1 milioane euro.