Un gest care s-a vrut elegant s-a transformat într-un moment penibil. La "douăzeci de ani, o lună şi treisprezece zile după Revoluţie", cum s-a exprimat unul dintre revoluţionarii orădeni, Prefectura Bihor a organizat o mică festivitate de înmânare a unor diplome şi plachete către cei 24 de membri ai Asociaţiei luptătorilor pentru victoria Revoluţiei din Oradea, în condiţiile în care aşa-zisele diplome nu se deosebeau cu nimic de o hârtie oarecare scoasă la o imprimantă color.

"Pe 22 Decembrie 2009 au avut loc ceremonii de aniversare a 20 de ani de la Revoluţie, la Cimitirul Municipal şi în această sală, la Prefectură", a spus prefectul Gavrilă Ghilea, continuând: "În cuvântul meu de atunci i-am omagiat pe cei care au avut meritul că au acţionat în Oradea astfel încât să nu existe victime şi distrugeri. Guvernul României a decis să le acorde diplome şi medalii celor 24 de membri ai Asociaţiei luptătorilor pentru victoria Revoluţiei din Oradea".

După ce Liviu Lupea, unul din cei aflaţi pe baricade la Primăria Oradea în decembrie 1989 a remarcat că de atunci s-au scurs "douăzeci de ani, o lună şi treisprezece zile", un alt protagonist al evenimentelor, actorul Daniel Vulcu, a observat că aşa-zisele diplome trimise de Guvern nu aveau nicio distincţie care să le deosebească de o hârtie ca oricare alta.

"Nu ştiu ce reprezintă aceste diplome, cine le-a emis. N-au parafă, nu sunt semnate de nimeni. Pot fi făcute de oricine şi oricum. Nu vreau să merg până acolo încât să spun că aceste diplome sunt de fapt o lipsă de respect faţă de revoluţionari", a spus Vulcu, anunţând că din acest motiv nici nu doreşte să-şi ridice "diploma".

În ciuda momentului stânjenitor determinat de greşeala elementară a Secretariatului de Stat pentru problemele revoluţionarilor, aflat în subordinea premierului Emil Boc, membrii prezenţi ai Asociaţiei orădene şi-au ridicat diplomele aşa cum erau, nesemnate şi neştampilate, după care au ciocnit un pahar de şampanie.

Între absenţii de la ceremonie s-a remarcat fostul prefect PDSR Florian Serac, care a dobândit calitatea de revoluţionar în pofida faptului că aportul său la victoria Revoluţiei din decembrie 1989 constituie un mister încă nedezlegat.