Prefectura Bihor a anunţat joi că au fost demarate lucrările de întreţinere şi reparaţii ale sistemului de iluminat public pe Centura Oradea. După cum se ştie, şoseaua ocolitoare a oraşului este cufundată în beznă pe mai multe tronsoane, stârnind de multă vreme indignarea sau chiar revolta participanţilor la trafic.

Potrivit comunicatului instituţiei guvernamentale, până în prezent au fost efectuate reparaţii la sistemul electric şi la stâlpi, fiind totodată înlocuite toate corpurile de iluminat deteriorate, pe o distanţă de 4 kilometri din totalul de 16 kilometri ai centurii.

"Valoarea totală a contractului este de 216.990,90 lei, fără TVA, şi se estimează că lucrările vor fi finalizate înainte de termenul stabilit, finalul lunii iunie", arată Prefectura.

Centura Oradiei se află în administrarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR), instituţie criticată mult în ultimii ani pentru modul în care a neglijat iluminarea acestei căi rutiere extrem de importante, cu un trafic de peste 20.000 de maşini pe zi.

"Oradea are una dintre cele mai frumoase centuri ocolitoare din ţară, ar fi păcat să nu o întreţinem corespunzător. Am insistat la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri ca lucrările de întreţinere a sistemului de iluminat să se efectueze în ritm alert, astfel încât traficul pietonal şi rutier să se desfăşoare în condiţii de siguranţă pe timp de noapte", a declarat şi prefectul Dumitru Ţiplea.

La finalul anului trecut, prezent la Oradea, directorul Regionalei de Drumuri şi Poduri Cluj-Napoca, Eugen Cecan, a anunţat că pentru anul 2021 DRDP Cluj a prevăzut în proiectul de buget suma necesară pentru schimbarea reţelei de iluminat a şoselei de centură a Oradiei. 

"Ne-am propus să schimbăm complet linia pentru iluminat, am prins 1,5 - 2 milioane lei cu care să schimbăm sistemul. Decât să facem cârpeli, prefer să-l refacem în totalitate", a zis Cecan, răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI şi adăugând că viitorul sistem va avea becuri de tip LED, care sunt mai economicoase.