În sfârşit, şantierul a fost închis! Lucrările de reabilitare a Palatului Moskovits Miksa de la intersecţia străzii Republicii cu Parcul Traian, începute în ianuarie 2016 cu termen de predare în august 2017, au fost în sfârşit finalizate după două amânări consecutive.

"Lucrările de restaurare a faţadelor Palatului Moskovits Miksa, începute în ianuarie 2016 au fost finalizate în cursul acestei săptămâni", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Aşa cum municipalitatea a mai anunţat, constructorul a scăpat de penalităţi sub pretextul unor lucrări neprevăzute apărute la învelitoarea turnului care a implicat înlocuirea acoperişului, la unul dintre balcoane care a trebuit consolidat precum şi la detaliile decorative aflate la înălţime care au trebuit refăcute.

Un chip misterios...

Clădirea cu parter înalt şi două etaje a fost construită în stil secession între anii 1904 - 1905 după planurile arhitectului Rimanóczy Kálmán junior.

"Orădenii sunt invitaţi să redescopere decoraţiunile inedite ale Palatului Moskovits Miksa, reprezentate prin motive vegetale şi chipul misterios din balconul central. Accesul în curtea interioară a palatului se face printr-o poartă masivă de fier forjat decorată cu motive florale Art Nouveau", a declarat directorul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Angela Lupşea.

Potrivit directoarei odată finalizate lucrările la faţadă municipalitatea urmează să refacă şi pictura interioară a palatului.

Cu ajutor de la Primărie

Lucrările de reabilitare a imobilului au fost executate de firma Abed Nego, care şi-a legat numele de prăbuşirea dealului Ciuperca, pentru suma de 667.400 lei.

"Din valoarea totală a lucrărilor, Primăria Oradea a acordat 20% grant, urmând ca diferenţa de 80% să fie recuperată de la proprietarii imobilului", a declarat directoarea.

Valoarea finală a investiţiei urmează să fie stabilită în urma recepţiei lucrărilor care ar urma să aibă loc la începutul lunii mai.