Odiseea Muzeului Ţării Crişurilor, rămas fără sediu după ce Palatul Baroc a fost retrocedat Episcopiei Romano-Catolice, pare să se apropie de final.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că "înainte de finalul acestui an" va anunţa ce decizie ia pentru finalizarea lucrărilor începute în 2008 şi sistate în 2010, cu un an înaintea expirării contractului dintre CJ şi firma de construcţii Selina.

"S-a încheiat inventarierea lucrărilor făcute până acum, iar acum încercăm să găsim o formulă pentru finalizarea lucrărilor", a spus Popa, referindu-se la încurcătura "moştenită" de la predecesorul său, Radu Ţîrle, în mandatul căruia a expirat contractul cu Selina, iar continuarea lucrărilor a devenit o problemă juridică.

"Încercăm să ieşim din această mocirlă, am cerut de un an un studiu juridic, să vedem dacă putem merge pe prelungirea contractului (n.r. - cu acelaşi constructor), ori să mergem pe o licitaţie nouă pentru ce a mai rămas de făcut (n.r. - cu alt constructor)", a explicat Popa.

După retrocedarea Palatului Baroc, conducerea Consiliului Judeţean a decis mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în clădirea fostei Garnizoane, contractând un credit bancar şi alocând în acest scop 586,9 milioane lei. Licitaţia organizată pentru desemnarea constructorului a avut loc la începutul anului 2008, în mandatul de preşedinte al CJ al liderului UDMR Alexandru Kiss. Semnarea contractului a fost făcută, însă, cu o întârziere de câteva luni de către succesorul lui Kiss, Radu Ţîrle, iar lucrările au început efectiv în primăvara anului 2009.

În 2010, pe fondul neînţelegerilor dintre Ţîrle şi patronul firmei Selina, lucrările au fost sistate, contractul acestei firme cu CJ a expirat în 2011, când mai rămăseseră de executat încă circa 15% din totalul lucrărilor.