Ministerul Educației a distribuit în țară 10,5 milioane de teste rapide pentru depistarea Covid-19, care începând de marți vor fi distribuite elevilor. Testele ajung în școli cu o întârziere de patru săptămâni.

„În cursul zilelor de sâmbătă și duminică, în depozitele inspectoratelor școlare au fost primite 10.540.000 de teste rapide destinate preșcolarilor, elevilor și personalului din învățământ. Acestea sunt ambalate în kituri individuale sau de câte două”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, citat de site-ul edupedu.ro.

Cum ziua de luni, 24 ianuarie, este liberă, testele vor fi împărțite elevilor începând de marți. „În consecință, prima testare din săptămâna viitoare se va putea realiza marți sau miercuri”, a mai spus Sorin Ion.

Ce se întâmplă când rezultatul este pozitiv

Elevii și preșcolarii trebuie să se testeze acasă sau la școală, în funcție de cum a decis unitatea de învățământ. Rezultatul pozitiv la testele de salivă trebuie anunțat la școală sau grădiniță, iar unitatea de învățământ va raporta acest caz către Direcția de Sănătate Publică, pentru a confirma sau infirma rezultatul, printr-un test PCR. 

Preșcolarul sau elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă continuă activitatea didactică în regim online și poate relua cursurile cu prezență fizică după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.