În cadrul unui eveniment găzduit de cafeneaua literară R&R de pe strada Vasile Alecsandri a fost lansat, luni după amiază, un volum de istorie, dedicat pastorului Richard Wurmbrand, cunoscut drept unul dintre cei mai influenţi creştini din toate timpurile. Evreu născut la Bucureşti, devenit pastor evanghelic, numele său este legat de anticomunism, respectiv de suferinţele detenţiei politice din România comunistă. A fost urmărit de Securitate şi închis, între anii 1948 şi 1964, la Rahova, Jilava, Văcăreşti, Gherla şi în alte închisori grele.
Volumul publicat de Maria Hulber este un rezumat al detenţiei politice a lui Wurmbrand, iar evenimentul de lansare a fost moderat de Otniel Vereş, din partea editurii la care a fost publicat, Ratio et Revelatio. "Este prima dată când îi este dedicată o carte lui R. Wurmbrand. (…) Cartea îi face dreptate pentru că îl prezintă aşa cum a fost, nu ca un trădător, cum a fost prezentat", a arătat Vereş, cu referire la propaganda din spatele defăimării pastorului, în perioada comunistă şi ulterior.
Criticul literar Liana Cozea a prezentat volumul, spunând că "autoarea pune faţă în faţă documentele cu mărturia subiectivă. (…) Volumele (de memorialistică – n.r.) lui Wurmbrand sunt vocea torturatului, a încarceratului (…) fiecare însemnare a pastorului îşi are oglindă în documentele de arhivă. (…) Dar în aceste documente sunt şi minciuni. De pildă, pe corpul lui erau cicatrici, despre care se spunea că erau urme ale unor intervenţii chirurgicale. În fapt, erau urmele bătăilor".
Tot despre "eroul" cărţii a vorbit Traian Ştef, arătând că "acest om a traversat două epoci de criză, dar a rezistat". Despre carte, acesta a precizat că "o putem citi gândindu-ne la noi înşine".
Un amănunt amintit de editorul Teofil Stanciu în luarea de cuvânt a fost că Richard Wumbrandt a făcut parte din top 10 "mari români", în cadrul emisiunii omonime difuzate de TVR în 2006, clasându-se pe locul cinci. Prin volumul de documente, "el coboară din sfera mitologică în cea istorică", asemenea lui Nicolae Steinhardt, celebru pentru al său "Jurnal al fericirii".
Maria Hulber a vorbit despre "laboratorul" cărţii, arătând că este rodul cercetării a 36 de volume de dosare de arhivă, respectiv 9524 de file. "Obiectivitatea ştiinţifică m-a obligat să adun atât memoriile, cât şi declaraţiile şi notele informative ale Securităţii. (…) Am hotărât să nu ocultez acele documente care pot deschide dezbateri şi care conţin nume de informatori. (…) Prima regulă pe care mi-am impus-o a fost publicarea integrală a documentelor, tocmai pentru ca cititorul să înţeleagă cât de cumplită a fost viaţa carcerală", a încheiat autoarea.
De precizat că la eveniment a participat, în public, inclusiv episcopul greco catolic Virgil Bercea.
La finalul evenimentului, doritorii au putut lansa discuţii şi au fost oferite autografe. Cartea "În sfera tăcerii. Richard Wurmbrand în dosarele Securităţii" cuprinde un studiu introductiv şi o colecţie de documente şi poate fi găsită la librăria R&R de pe strada Vasile Alecsandri.