Pandemia de COVID-19 şi măsurile de restricţie luate de autorităţi au afectat şi activitatea componenţilor lotului olimpic de judo tineret al României, lot condus de antrenorii orădeni Emil Morar, Dan Fâşie şi Laszlo Szoke. Aceştia, care au în lot 12 sportivi, dintre care 7 de la cluburi orădene, şi-au întrerupt activitatea la sfârşitul lunii martie.

După ce a fost instaurată starea de urgenţă, pe 16 martie, ei nu au mai avut acces la sala de la LPS Bihorul, astfel că şi-au mai continuat pregătirea în pădurea de la Felix, la Sala Athletic Gym din cartierul Rogerius, precum şi la Stadionul Tineretului. Pe 25 martie, lotul olimpic de judo tineret al României s-a mutat de la Oradea la Cluj, unde s-a pregătit alături de lotul olimpic de seniori, la Sala Horia Demian, iar, cum din 31 martie s-a sistat întreaga activitate, de atunci componenţii lotului se află la domiciliu, în auto-izolare, şi se pregătesc cum pot, în mod individual.

Antrenorii Morar, Făşie şi Szoke, împreună cu preparatorul fizic Emil Fălăuş, le-au dat sportivilor diferite programe de antrenamente individualizate şi susţin şedinţele de pregătire prin video-call.

"Vorbim cu ei, dar, vă daţi seama, este foarte greu să te pregăteşti în condiţiile astea. Cei care stau la casă şi au curte sunt mai avantajaţi, dar pentru cei care locuiesc în apartamente este mai greu", a precizat BIHOREANULUI antrenorul Emil Morar.

Cei şapte sportivi de la cluburile orădene care fac parte din lotul olimpic de judo tineret al României sunt: Alex George Creţ (100 kg), Adrian Olaru (66 kg), David Fodor (73 kg), Alexandru Popa (60 kg), Robert Boldiş (66 kg), Mircea Tomescu (60 kg) şi Claudiu Neagu (66 kg), ultimii doi veniţi la Oradea de la CSS Focşani.

Toţi cei şapte judoka bihoreni de la lotul de tineret reprezintă LPS - CSM Oradea. De altfel, şi colegii lor de club, care nu sunt la lotul naţional, se află în auto-izolare în această perioadă şi se pregătesc sub îndrumarea celorlalţi antrenori de la LPS CSM, Alexandru Goncearenko, Loredana Lascău şi Olimpia Ianc.

Cum se ştie, restricţiile impuse de autorităţi au dat peste cap tot calendarul competiţional intern şi internaţional. Între altele, nu s-au putut desfăşura patru finale de Campionat Naţional (cele de seniori, juniori, U16 şi U15), nici Finala Campionatului Naţional Şcolar de la Oradea, programat în perioada 8-9 aprilie, nu a mai avut loc, iar Campionatul European de judo seniori de la Praga, programat iniţial pentru 1-3 iunie, a fost amânat pentru toamnă, în perioada 8-9 noiembrie.

"Încercăm să ne păstram cât de cât nivelul pregătirii fizice, dar evident suntem departe de ce avem nevoie pentru marea performanţă. Suntem în legătura strânsă cu toţi sportivii, toţi fac câte două antrenamente pe zi, dar abia aşteptăm sa se încheie pandemia, să reluăm pregătirea centralizată", a mai afirmat antrenorul principal al lotului olimpic de judo tineret, Emil Morar.