Ilie Bolojan, fără concurenţă din partea PSD la Primăria Oradiei, iar senatorii Cornel Popa şi Ioan Mang în competiţie "amicală" pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor. Aceasta este situaţia din USL Bihor, care a decis să încalce propriul protocol de colaborare în plan judeţean.

Sondaj "sărit"

La încheierea protocolului de constituire a USL Bihor, în luna martie, conducerile PNL şi PSD au anunţat public cum îşi vor stabili candidaţii pentru alegerile locale de anul viitor.

Astfel, în fiecare partid trebuia să-şi declare intenţia de a candida la Primăria Oradea şi la Consiliul Judeţean câte trei persoane, acestea urmând să fie "testate" sub raportul notorietăţii şi încrederii în sondaje făcute în interiorul propriului partid.

În a doua etapă, câştigătorii din fiecare partid trebuia să intre în competiţie într-un nou sondaj, la care însă respondenţii urmau să fie componenţii unui eşantion reprezentativ de alegători, desemnat de două firme de specialitate, una contractată de PNL, alta angajată de PSD.

În Bihor, însă, atât PNL cât şi PSD au încălcat protocolul, "sărind" peste primul sondaj, astfel că potenţialii candidaţi au fost stabiliţi prin vot de conducerile organizaţiilor judeţene.

Bolojan şi Popa

Concret, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şi senatorul Cornel Popa, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, au devenit deja candidaţii liberalilor direct la al doilea sondaj de opinie, în care se vor confrunta cu aliaţii din PSD.

"Era vorba iniţial că vom intra în sondajul intern mai mulţi colegi. O parte a Biroului Permanent Judeţean a hotărât, însă, că din partea noastră vor candida Ilie Bolojan la Primărie şi Cornel Popa la Consiliul Judeţean", a declarat pentru BIHOREANUL Dumitru Voloşeniuc, în prezent vicepreşedinte al CJ Bihor.

Vizibil dezamăgit, Voloşeniuc, care a recunoscut că îşi dorea o candidatură la şefia judeţului, a spus că procedura alegerii de către BPJ al PNL a înlocuit sondajul intern din partid sub motivul presiunii timpului. "Ni s-a spus că trebuie să comunicăm rapid numele la Bucureşti, fiindcă pe 15 mai urmează să înceapă sondajele în toată ţara", a spus Voloşeniuc.

Mang a scăpat de Bar

Acelaşi pretext a fost folosit şi de PSD pentru desemnarea preşedintelui filialei, senatorul Ioan Mang, ca preferat la candidatura pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, detaliu pe care îl recunoaşte chiar acesta. "Comitetul Judeţean al PSD Bihor m-a votat pe mine să intru în sondajul pentru candidatura la CJ", a declarat Mang pentru BIHOREANUL.

Astfel, Mang a scăpat de concurenţa consilierului judeţean Mihai Bar, care îşi dorea şi el candidatura la şefia CJ, dar şi de riscul de a-i fi măsurată popularitatea în partid faţă de alţi colegi precum deputatul Ioan Roman.

Paradoxal, deşi şeful PSD Bihor a afirmat că sondajul intern nu s-a mai făcut din cauza grabei, acest lucru n-a contat şi în ce priveşte Primăria Oradea, căci social-democraţii nu s-au sinchisit să voteze un coleg care să se "bată" cu liberalul Ilie Bolojan. "La noi, cinstit vorbind, nu cred că-şi imaginează nimeni că-l poate surclasa pe Bolojan. Cine s-o facă? Mang, Claudiu Pop?... Niciunul nu poate, din diverse motive. Ba nu sunt cunoscuţi, ba nu sunt capabili", a afirmat un alt PSD-ist.

Mang susţine, totuşi, că alegerea unui PSD-ist care să fie aruncat în sondajul de opinie alături de Bolojan va avea loc săptămâna aceasta. "Comitetul Municipal va face trei propuneri, iar Comitetul Judeţean va alege cine să intre în sondajul cu PNL", a declarat el.

Mediere la vârf

Conform protocolului USL, sondajele care să desemneze candidaţii Uniunii la alegerile locale vor fi făcute în fiecare judeţ între 15 mai şi 15 iulie, de către două firme, una angajată de PNL, cealaltă de PSD.

Persoana care va ieşi pe primul loc va deveni candidatul comun al USL, însă nici acest lucru nu este foarte sigur, spune şeful PSD Bihor, Ioan Mang. "Protocolul încheiat la nivel naţional alocă PSD 21 de candidaturi la şefia Consiliilor Judeţene şi 20 de candidaturi la primăriile oraşelor reşedinţă de judeţ, respectiv, pentru PNL, 20 de candidaturi la CJ şi tot 20 la primăriile mari. În aceste condiţii, stabilirea candidaturilor aparţine în ultimă instanţei conducerii centrale a USL, formată din preşedinţii şi secretarii generali ai celor trei partide componente (PSD, PNL şi PC)", a explicat Ioan Mang.

În ce priveşte Bihorul, dacă în privinţa candidaturii lui Bolojan la Primăria Oradiei nu sunt previzibile controverse între PNL şi PSD, asemenea dispute sunt aşteptate la stabilirea candidatului pentru şefia CJ, deoarece - deşi mai puţin cunoscut în judeţ - liderul PSD crede că îl poate surclasa pe omolgul liberal chiar dacă acesta are o notorietate mai mare, explicabilă şi prin faptul că se află la al treilea mandat de parlamentar.