Peste 20 metri cubi de lemne tăiate sau transportate ilegal pe şoselele din judeţ au fost confiscate la sfârşitul săptămânii trecute de poliţiştii Compartimentului Delicte Silvice Bihor, care într-un caz au deschis un dosar penal, iar în altele au împărţit amenzi printre autorii faptelor.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, dosarul penal s-a deschis într-un caz descoperit duminică seară, în pădurea comunei Gepiş, pe numele unui tânăr în vârstă de 24 ani pe care poliţiştii l-au prins tăind arbori specia stejar. Cei 5 copaci tăiaţi au fost confiscaţi şi lăsaţi în custodia Ocolului Silvic Lăzăreni.

De asemenea, poliţiştii au confiscat şi motofierăstrăul folosit de bărbat la tăierea arborilor.

Tot la sfârşitul săptămânii trecute au fost capturate patru transporturi ilegale cu material lemnos. Vineri, un tânăr de 24 ani din Bratca a fost prins făcând mai multe transporturi de lemne de foc în baza aceluiași aviz de însoţire a mărfii. Ultimul transport, de 3 metri cubi, a fost confiscat.

O altă captură, de 5,51 metri cubi de buşteni de fag, s-a făcut sâmbătă, la 14.20, pe drumul judeţean 709A, în localitatea Borz, de la un bărbat de 42 de ani, din comuna Vârfurile, județul Arad, care avea date neconforme menţionate în avizul de însoțire.

Spre seară, în Finiş, pe drumul forestier de pe Valea Finişului, polițiștii au dibuit un localnic de 34 de ani, în timp ce transporta cu un tractor cu remorcă 6 metri cubi de fag şi carpen, iar pe Valea Aleului, în Pietroasa, un alt localnic de 33 de ani, a fost făgist cu 3,5 metri cubi de fag, fără ca vreunul dintre ei să deţină documente legale pentru materialul lemnos.

În toate cele patru cazuri, şoferii au fost sancţionaţi pentru încălcarea Codului Silvic, cu amenzi între 500 şi 1000 lei.