Primăria a obţinut finanţare în valoare de 1,7 milioane euro pentru înfiinţarea la Oradea a unui centru modern de cardiologie. "Secretariatul Programului pentru cooperare transfrontalieră Ungaria - România ne-a anunţat astăzi (n.r. marţi) că proiectul municipalităţii privind înfiinţarea unui centru euroregional de cardiologie a fost aprobat, fapt care înseamnă că înainte de sfârşitul anului la Oradea se vor putea face inclusiv by-passuri coronariene", a declarat viceprimarul Gheorghe Carp în cadrul unei conferinţe de presă.

Edilul a mai spus că din valoarea totală a proiectului de 2 milioane euro, 1,7 milioane euro vor reveni părţii române, iar 200.000 euro partenerului în proiect. Pentru a putea accesa finanţările europene municipalitatea s-a obligat la cofinanţarea proiectul cu 2% şi acoperirea integrală a cheltuielile neeligibile.

Conform proiectului, Centrul euroregional pentru intervenţii invazive cardio-vasculare va funcţiona în clădirea Spitalului Clinic Judeţean Oradea alături de angiograf. Fondurile europene atrase vor fi folosite pentru amenajarea spaţiilor, dotarea sălilor de operaţie cu aparatură modernă şi instruirea personalului.

"Dorinţa noastră este ca în final să avem cel puţin trei chirurgi capabili să facă operaţii de by pass. Fiind vorba de cooperare transfrontalieră, aceştia se vor instrui în primă fază la Debreţin, care are un centru similar foarte bine pus la punct, iar pe viitor, în centre universitare de tradiţie cu care vom încheia contracte de colaborare", a spus viceprimarul de Oradea.

Gheorghe Carp a mai afirmat că proiectul aprobat de Secretariatul Programului pentru cooperare transfrontalieră Ungaria - România a fost iniţiat de municipalitate în urmă cu un an şi jumătate, când spitalele nu trecuseră încă în administrarea Primăriei. Prin înfiinţarea acestuia municipalitatea speră să stopeze "trenul de Cluj" sintagmă prin care orădenii definesc migraţia pacienţilor din judeţ către centre medicale cu tradiţie din România şi Ungaria precum Cluj sau Debreţin.