Consiliul Judeţean Bihor a primit marţi o scrisoare prin care Prefectura cere să i se transmită o serie de documente din care să reiasă dacă Hotărârile CJ nr. 4,5,6 şi 7 din 27 iaunarie 2011, privind reorganizarea Teatrului de Stat Oradea, Teatrului pentru Copii şi Tineret Arcadia şi Filarmonicii au fost sau nu legale.

"Am trimis scrisoarea pe 8 februarie şi am cerut să ni se transmită documentele respective în regim de urgenţă, în vederea exercitării controlului de legalitate", a declarat marţi pentru BIHOREANUL juristul Adelina Coste, şeful Cancelariei Prefectului.

Concret, Prefectura cere CJ să-i prezinte actele normative sau administrative prin care Filarmonica, Teatrul de Stat şi Teatrul Arcadia au fost preluate de Consiliul Judeţean de la Ministerul Culturii (preluare care a avut loc de peste zece ani), precum şi protocolul de preluare a imobilelor celor trei instituţii, dovada că CJ a publicat în presă anunţul şedinţei publice în care au fost luate hotărârile (pentru a demonstra respectarea Legii privind transparenţa decizională), şi dovada că deţine avizul Comisiei judeţene pentru atribuirea de denumiri din cadrul Direcţiei pentru Cultură (deoarece au fost create instituţii noi de cultură, cu denumiri noi).

De asemenea, întrucât reorganizarea instituţiilor de cultură menţionate a fost decisă de CJ cu motivul eficientizării acestora, Prefectura a cerut Consiliului Judeţean şi o evidenţă a numărului de salariaţi ai celor trei instituţii, motivarea legală a reducerii de posturi, precum şi dovada că prin reorganizare nu se vor încălca prevederile Codului Muncii în ceea ce priveşte motivele de concediere din raţiuni ce nu ţin de persoana salariatului.

"Am solicitat Consiliului Judeţean să ne prezinte procedura concretă de reorganizare a celor trei instituţii existente, în condiţiile în care în urma reorganizării lor vor rămâne tot trei instituţii", a mai spus Adelina Coste, şeful Cancelariei Prefectului.

Amintim că prin cele patru HCJ adoptate la finele lunii ianuarie, Teatrul de Stat Oradea, Teatrul Arcadia şi Filarmonica ar urma să fie reorganizate prin desfiinţarea primelor două instituţii, înlocuite cu Instituţiile de Spectacole Iosif Vulcan (care ar urma să preia secţiile române de la TSO şi Arcadia, precum şi Ansamblul Folcloric Crişana de la Filarmonică) şi respectiv Szigligeti Szinhaz (care ar urma să înglobeze secţiile române de la TSO şi Arcadia, plus Ansamblul Folcloric Nagyvarad de la Filarmonică).

De asemenea, prin HCJ la conducerea noilor Instituţii de Spectacole au fost numiţi actorul Daniel Vulcu (PNL) şi jurista Czvikker Katalin (UDMR). Hotărârile au fost convenite în prealabil de liderii UDMR, PNL, PDL şi PSD, dar la şedinţa de Consiliu doi reprezentanţi ai PDL s-au opus, iar ceilalţi s-au abţinut.

Subiectul a stârnit controverse puternice în presa din Oradea, dar şi în rândul unor ONG-uri, ultima - în ordine cronologică - raliată protestelor care cer renunţarea la "segregarea teatrelor" fiind Fundaţia Academia Civică.