Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, joi, în procesul avocatului orădean Horia Chivari, trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru trafic de influenţă.

Magistraţii instanţei supreme au menţinut condamnarea dată de Curtea de Apel Oradea în cazul avocatului, de 1 an de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei, majorând, însă, termenul de încercare impus, de la 3 ani la 6 ani.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Recunosc, sunt vinovat!

După cum se ştie, Chivari a fost trimis în judecată pe 11 aprilie anul trecut de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura Centrală, la finalul unei anchete demarate în baza unui autodenunţ formulat de părinţii unuia dintre clienţii săi.

Avocatului i se imputa că, în iulie 2011, a pretins şi primit de la cei doi denunţători suma de 7.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui judecător de la Tribunalul Bihor, care, în schimbul banilor, ar fi urmat să pronunţe o pedeapsă cu suspendare faţă de fiul acestora. Iniţial, fiul denunţătorilor a şi fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare, însă ulterior, după rejudecarea cauzei, a primit o condamnare cu executare de la aceeaşi instanţă.

Chivari a fost reţinut pe 27 martie anul trecut, pentru 24 de ore, şi escortat în Bucureşti, unde a fost prezentat la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, solicitare care a fost respinsă de instanţă şi înlocuită cu o altă măsură mai puţin restrictivă, cea de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

Iniţial, avocatul a declarat că banii i-a împărţit cu judecătorul, acuzaţie care, însă, nu s-a confirmat, procurorii dispunând neînceperea urmăririi penale împotriva magistratului.

Chivari şi-a recunoscut vinovăţia în faţa instanţei, pentru a beneficia astfel de reducerea limitelor de pedeapsă care se pot dispune pentru acuzaţiile care i se aduc motiv pentru care cazul a fost soluţionat la primul termen de judecată, pe 6 iunie anul trecut, Curtea de Apel Oradea dispunând condamnarea avocatului la 1 an de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani şi obligarea acestuia la restituirea şpăgii cerute, de 7000 euro.

Cu repetiţie

Avocatul Horia Chivari mai este anchetat, însă, într-un alt dosar de procurorii DNA Oradea, tot pentru trafic de influenţă. În acest caz, i se impută că ar fi cerut şi primit 24.000 euro pentru a obţine de la Curtea de Apel Oradea eliberarea interlopului sătmărean Doru Tukacs, banii fiind daţi de la o persoană apropiată lui Tukacs, acum denunţător în cauză.

Potrivit datelor făcute publice de DNA, în vara anului 2011, prevalându-se de influenţa pe care ar avea-o asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Oradea, avocatul ar fi cerut şi primit 24.000 euro de la o persoană denunţătoare, pentru ca Tukacs să beneficieze de o sentinţă blândă în dosarul în care era judecat pentru fapte de violenţă şi în care, iniţial, Tribunalul Satu Mare l-a condamnat la 7 ani de închisoare cu executare.

După primirea banilor, avocatul a şi obţinut achitarea şi eliberarea clientului său la Curtea de Apel Oradea, unde interlopul a fost sancţionat doar cu o amendă administrativă.