Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, luni, pe tema măsurii preventive în cazul prim-procurorul suspendat al Parchetului Bihor, Vasile Popa şi a decis să menţină dispoziţia Curţii de Apel Oradea, care a înlocuit arestul la domiciliu cu măsura controlului judiciar.

Încheierea judecătorilor orădeni, dată pe 29 mai, a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie doar de Vasile Popa, care a solicitat ca procesul să se desfăşoare fără vreo măsură preventivă împotriva sa.

Procurorii DNA, care l-au trimis în judecată pentru corupţie şi care sunt parte în proces, ca reprezentanţi ai acuzării, au ales să nu atace dispoziţia Curţii de Apel Oradea.  

Contestaţia lui Vasile Popa a fost respinsă, însă, de magistraţii Instanţei supreme, ca nefondată, astfel, că decizia dată la Oradea a rămas definitivă.

Vasile Popa se afla în arest la domiciliu din 22 ianuarie a.c., după ce, în prealabil, fusese arestat preventiv, din luna octombrie a anului trecut, la solicitarea procurorilor DNA Oradea.

Magistratul este judecat pentru luare de mită, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri, favorizarea infractorului şi instigare la prelevarea de organe care au pus în pericol o anchetă penală.