Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, luni, contestaţia formulată de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, acum suspendat, Gligor Sabău împotriva măsurii arestului preventiv dispusă în cazul lui de Curtea de Apel Oradea, în dosarul procurorilor DNA Oradea, deschis pentru fapte de corupţie.

În urma dezbaterilor de luni, magistraţii instanţei supreme au dispus respingerea contestaţiei ca neîntemeiată, soluţia fiind definitivă.

Gligor Sabău a fost reţinut pe 17 decembrie şi arestat preventiv o zi mai târziu, la propunerea procurorilor DNA Oradea, într-un dosar în care este acuzat de 4 fapte de luare de mită, dintre care 3 sub formă continuată, şantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de procuroarea Adriana Ardelean, tot de la Parchetul din Beiuş, pentru abuz în serviciu, şi faţă de omul de afaceri Dinu Lupaş, cumnat al prim-procurorului Sabău, pentru şantaj. Cei doi sunt cercetaţi, însă, în stare de libertate.

Pe 18 decembrie, imediat după pronunţarea încheierii de arestare, Gligor Sabău a fost suspendat din magistratură de Consiliul Superior al Magistraturii.