La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) s-a judecat, vineri, cererea de arestare formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea pe numele avocatului Ioan Sava, anchetat pentru trafic de influenţă după ce a fost reclamat de un client că i-a pretins bani pentru a-i obţine o condamnare cu suspendare la Curtea de Apel.

Procesul a ajuns la Înalta Curte după ce, iniţial, solicitarea de arestare pe 29 de zile a avocatului orădean a fost respinsă, pe 1 martie, de Curtea de Apel Oradea, iar procurorii DNA au atacat decizia, prin recurs.

În urma dezbaterilor, judecătorii ÎCCJ au decis să admită, în parte, recursul procurorilor. Magistraţii au înlăturat motivarea dată de instanţa orădeană, care a considerat că procurorii DNA nu au probe pentru a susţine acuzaţiile aduse avocatului Ioan Sava iar fapta imputată acestuia, de trafic de influenţă, nu există.

Pe de altă parte, însă, instanţa a respins cererea de arestare a avocatului, luând considerare, cel mai probabil, starea de sănătate precară a acestuia, invocată de Gheorghiţă Mateuţ, avocatul care l-a reprezentat pe Sava în procesul de la Bucureşti.

Astfel, măsura solicitată de DNA Oradea a fost înlocuită cu o alta, mai puţin restrictivă, şi anume obligarea lui Ioan Sava de a nu părăsi ţara pentru următoarele 30 de zile.

Avocatul, cunoscut drept unul dintre cei mai influenţi din Oradea, membru al Baroului Bihor din 1975, este acuzat că a pretins 7.000 de euro de la un client căruia i-a promis că-i va obţine o condamnare cu suspendarea executării, la Curtea de Apel Oradea.

Denunţătorul, Ioan Morar Romocsa, fusese condamnat deTribunalul Bihor la 4 ani şi 3 luni de închisoare cu executare, într-un dosar în care era acuzat de furt calificat.

După ce i-a plătit cei 7.000 de euro avocatului, soluţia a fost schimbată în favoarea inculpatului la Curtea de Apel, unde Romocsa a obţinut o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendarea executării, sub supraveghere.

Detalii, în articolul "Maestrul şpăgii: Avocatul Ioan Sava şi-a ameninţat denunţătorul cu moartea"