Un bărbat în vârstă de 35 ani din Oradea este cercetat pentru loviri şi ameninţare, după ce, înarmat cu un pistol, a intrat duminică în casă peste un tânăr om de afaceri şi l-a luat la bătaie.

De la contract la taxă de protecție...

Potrivit victimei, un orădean de 33 ani, altercaţia s-a produs pe fondul refuzului său de a-i plăti, lunar, o taxă de protecţie bătăuşului. "El lucrează la o firmă de pază cu care am reziliat contractul în urmă cu două - trei luni, pentru că el îmi solicita mai mulţi bani decât erau prevăzuţi în contract. Cu toate că nu mai aveam nicio relaţie comercială cu firma, acest om venea, lunar, şi îmi cerea bani. I-am spus că nu mai vreau să plătesc. De aici a pornit scandalul", zice orădeanul. 

Duminică, spune tot victima, bătăuşul, Bogdan Sergiu Turcuţ (foto) zis "Palmă mare", l-a sunat, iar el a pregătit banii să-i plătească, tocmai pentru a evita o altercaţie. Însă Turcuţ avea şi alte probleme. De astă dată voia să recupereze şi banii unui amic de-al său, care plătise avans pentru închirierea unei case deţinute de afacerist dar, între timp, se răzgândise. 

De la recuperare la bătaie...

"Eu am o vilă în Sânmartin, iar acea persoană m-a contactat în octombrie anul trecut, în numele unei firme canadiene, care dorea să o închirieze. În octombrie, mi-a lăsat o garanţie de 600 euro sub pretextul că vin într-o săptămână, două, apoi o lună. Au venit abia în februarie. Am încheiat un contract, l-am şi înregistrat imediat, mi-au plătit în avans chiria pe 2 luni, ca după o zi să-mi ceară banii înapoi. I-am spus că îi voi da eventual garanţia. Cum nu ne-am înţeles, l-a trimis pe Turcuţ", a povestit afaceristul pentru BIHOREANUL.

Cert e că, duminică, bătăuşul a intrat cu pistolul în mână în casa afaceristului, scenele de coşmar fiind surprinse de camerele de supraveghere montate în casă. Din înregistrare se vede cum Turcuţ loveşte victima cu palma şi picioarele, atât în sufragerie cât şi în bucătărie, îi smulge bluza şi îl ameninţă cu pistolul.

Amendă pentru portul armei în public

"Nu mi se pare normal. Noroc că eram singur, putea fi şi fetiţa mea acasă", a explicat victima care, imediat după plecarea bătăuşului, a sunat la 112. În câteva minute, maşina în care se afla Turcuţ a şi fost oprită de poliţişti, între Sânmartin şi Oradea. 

"În autoturism se aflau trei persoane, între care şi bărbatul în vârstă de 35 ani împotriva căruia s-a făcut reclamaţia. În urma controlului corporal, asupra lui s-a găsit pistolul. Este vorba despre o armă de tip airsoft, neletală şi nesupusă autorizării", a declarat, pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa. 

Turcuţ a fost condus la sediul Poliţiei din Băile Felix unde, spune Fărcuţa, s-a ales cu o amendă de 2001 lei pentru portul în locuri publice a armei care, de asemenea, a fost confiscată.

„Nu trebuia să fie arestat?"

Totodată, pentru că victima a depus plângere penală împotriva lui, în caz s-a deschis şi un dosar penal, bătăuşul fiind cercetat acum pentru loviri şi alte violenţe respectiv ameninţare. Ancheta în caz este continuată de poliţiştii din Băile Felix, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, cu individul în stare de libertate, spre supărarea victimei, care nu înţelege motivul pentru care, după o astfel de ispravă, bărbatul nu a fost trimis în spatele gratiilor.

"Eu am leziuni, m-a agresat, am mesaje de ameninţare primite de la el, pe telefonul mobil. De ce Poliția nu face nimic? Nu trebuia să fie arestat?", se întreabă tânărul.

I-a obligat să cânte imnul...

Culmea este că Turcuţ nici măcar nu e la prima altercaţie. Sursele BIHOREANULUI spun că în perioada 2003 - 2005, a fost arestat pentru tâlhării, pentru care, între timp, s-a reabilitat, iar în 2012, a ajuns în atenţia publică după ce a agresat doi tineri de etnie maghiară pe terenul de baschet din apropierea Parcului Liniştii şi i-a luat la palme, obligându-l pe unul dintre ei să cânte imnul României.

Când băiatul s-a poticnit, Turcuţ l-a lovit cu crosa şi l-a pus să arunce la coş de la distanţă, pentru a fi lăsat să plece, timp în care cel de-al doilea tânăr a fost pus să facă flotări. Cazul a fost în atenţia Poliţiei municipiului Oradea, iar în urma reclamaţiei făcute de tinerii bătuţi, pe numele lui Turcuţ s-a deschis dosar penal pentru loviri şi alte violenţe, care însă s-a închis fiindcă, la un moment dat, părţile s-au împăcat.

UPDATE

Bogdan Sergiu Turcuţ: "O prostie"

După apariţia articolului, Bogdan Turcuţ a contactat redacţia pentru a-şi prezenta propria variantă legată de incident. Potrivit lui Turcuţ, singurele sume pe care le-a încasat de la victimă erau "datorii". „Există un contract între firma lui şi cea la care lucrez, un contract în vigoare şi azi. El are facturi restante din decembrie anul trecut. Nu i-am luat niciodată un leu în plus, doar ceea ce datora, totul este fiscalizat, se poate verifica”, spune bărbatul. 

Altercaţia de la locuinţa victimei sale, zice Turcuţ, a fost generată chiar de aceasta, care l-ar fi provocat şi l-a înjurat, chemându-l chiar de mai multe ori în casă, unde are camere de supraveghere. „Ştia că mă pierd cu firea şi a vrut probabil să mă înregistreze. A făcut întregul scenariu pentru că n-a vrut să achite întreaga datorie. Trebuia să plătească aproximativ 400 lei şi el voia să dea 300. Mă tot întărâta, mă chema să intru, a întredeschis uşa. Eu am auzit voci şi m-am gândit că îmi pregăteşte ceva. I-am zis că dacă intru, îl şi bat. Am făcut o prostie, recunosc”, zice Turcuţ, negând însă că l-ar fi ameninţat în prealabil prin mesaje ori în timpul unor discuţii telefonice. „L-am înjurat, că şi el mă înjura, dar nu l-am ameninţat”.

Bărbatul pretinde că pistolul l-a scos „doar la intimidare”, în ideea că în casă ar fi fost mai mulţi indivizi, dar arma era nefuncţională. „Pe masă erau pahare, băutură, dar era singur. Când am văzut că e singur, am şi pus pistolul înapoi. Oricum e unul cu bile, nu era încărcat, nici nu funcţiona”, zice Turcuţ, care recunoaşte, însă, că a greşit.

Legat de povestea cu chiriaşul şi banii pe care ar fi vrut să-i recupereze pentru acesta, bărbatul susţine că e o minciună. „Nici nu-l cunosc pe omul acela, pe păgubit. Dimpotrivă, acest om, care acum m-a reclamat, m-a rugat să mă duc să se întâlnească cu el. Şi de faţă cu mine i-a spus că nu-i dă niciun leu înapoi”, mai spune Turcuţ.

Poliţia Bihor aşteaptă

În reacţie la comentariile apărute în spaţiul public, în care poliţiştilor li se impută lipsa unei reacţii mai ferme într-o astfel de situaţie, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa a revenit cu precizări. Potrivit sursei citate, cercetările sunt în stare incipientă, iar echipa de anchetă va decide asupra unei eventuale măsuri preventive după completarea probatoriului.

„Până în acest moment, persoana respectivă nu a depus la dosarul cauzei un certificat medico-legal din care să rezulte numărul zilelor de îngrijiri medicale necesare vindecării leziunilor suferite. Acesta nu prezenta urme vizibile de violenţă în ziua în care s-a produs evenimentul. După ce acest certificat medico-egal va fi depus la dosar, se va discuta împreună cu procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea dacă se impune luarea unor eventuale măsuri preventive”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.

Vezi mai jos scenele petrecute duminică!