Primarul Ilie Bolojan a fost la un pas de a izbucni în lacrimi în scurta alocuţiune ţinută vineri la inaugurarea Centrului de zi pentru persoane cu scleroză multiplă din strada Buzăului 2. Vizibil emoţionat, edilul a împărtăşit cu voce joasă asistenţei experienţa reîntâlnirii cu un coleg de grupă din facultate pe care a avut surpriza să îl descopere în scaun cu rotile. Primarul s-a arătat surprins de demnitatea cu care pacienţii se luptă cu boala.

"Am venit cu zece minute mai devreme şi mi-am găsit aici, aşteptând să înceapă inaugurarea, un fost coleg în scaun cu rotile. Mi-a spus: "Nu mă băga în seamă. Totul e în regulă". La fel, un coleg care a trudit pentru modernizarea acestui centru mi-a prezentat-o pe mama lui în cărucior. Atunci m-am gândit cât suntem de vulnerabili şi că trebuie să îi mulţumim lui Dumnezeu că suntem sănătoşi", a povestit edilul.

În grija bisericii...

Ilie Bolojan a spus că odată cu reabilitarea şi dotarea imobilului misiunea municipalităţii s-a încheiat, efortul urmând să fie preluat de Fundaţia de Scleroză Multiplă şi de Episcopia Ortodoxă a Oradiei, care se vor gestiona aşezământul.

"Misiunea Primăriei se termină aici. Am avut un imobil, l-am reabilitat şi dotat, iar în zilele următoare îl vom preda celor care se vor ocupa efectiv de activitatea de aici. Vreau să mulţumesc pe această cale episcopului ortodox de Oradea, Sofronie Drincec, şi părintelui Laurenţiu Lazăr de la fundaţie pentru crucea pe care şi-au luat-o", a declarat Bolojan.

Pe bani europeni

Centrul de zi pentru persoane cu scleroză multiplă a fost reabilitat, modernizat, extins şi dotat cu ajutorul unei investiţii de 2,5 milioane lei finanţată prin Programul Operaţional Regional pe axa privind Îmbunătăţirea infrastructurii sociale.

"Atunci când s-a pornit această investiţie eram în Săptămâna Mare şi îmi amintesc că mi-am sunat colegii să vină de acasă să scriem proiectul. "De ce?", m-au întrebat ei. "Pentru că acum este momentul. Acum sunt bani şi nu o să ne mai întâlnim cu această oportunitate", le-am spus eu. Şi s-a dovedit că am avut dreptate", a povestit, la rândul său, Marcel Boloş, fostul şef al Direcţiei Management cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, acum secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Un centru modern

Destinat sutelor de bolnavi de scleroză multiplă din Bihor şi judeţele din nord-vestul României, centrul de zi se întinde pe o suprafaţă de 900 metri pătraţi, parter plus etaj. Imobilul a fost adaptat persoanelor cu dizabilităţi, fiind dotat atât cu rampă interioară cât şi cu lift.

Centrul a fost dotat cu aparate necesare recuperării pacienţilor, cum ar fi paralele reglabile pe înălţime şi lungime, stepper cu braţe, cilindru pentru rulări, bancă de gimnastică, spaliere, bandă de alergare, bicicletă ergonomică, minge medicinală, pat reglabil bobath, pernă cu rezonanţă magnetică, aparate de ozonoterapie, drenaj limfator, cromoterapie şi altele. De asemenea au fost achiziţionate calculatoare speciale destinate persoanelor cu dizabilităţi.

La inaugurarea centrului au luat parte, printre alţii, episcopul ortodox Sofronie Drincec, care a şi ţinut slujba de sfinţire a lăcaşului, însoţit de un sobor de preoţi, angajaţi ai Primăriei care au fost implicaţi în proiect, consilierul local Florica Cherecheş, preşedintele Comisiei Sociale, căruia primarul Ilie Bolojan i-a mulţumit pentru sprijinul acordat proiectului, consilierii locali Pasztor Sandor şi Huszar Istvan, precum şi directori de instituţii deconcentrate cu profil de asistenţă socială.