Adio, ambuteiaje pe Bulevardul General Magheru. Primarul Ilie Bolojan a inaugurat miercuri la ora 11:30, în stil propriu, drumul rapid care leagă podurile Mareşal Constantin Prezan, din zona Dragoş Vodă şi Teodor Neş din Rogerius de-a lungul străzii Ecaterina Teodoroiu.

Edilul a coborât din microbuzul cu care a plimbat presa locală la conferinţa de închidere a proiectului european privind construirea drumului expres, a mutat de pe carosabil baliza care bloca trecerea şi a declarat deschisă noua cale de acces.

"Începând de acum drumul expres este deschis traficului rutier", a declarat primarul Ilie Bolojan. O jumătate de oră mai târziu, drumul rapid era deja folosit fără probleme de orădenii care doreau să ajungă din zona Calea Clujului sau Dragoş Vodă în Rogerius sau Episcopia.

Cap la cap, drumul dintre cele două poduri, lung de circa 3,5 kilometri poate fi străbătut acum cu maşina în doar cinci minute. De cel puţin trei ori mai puţin decât pe actuala rută de-a lungul liniei de tramvai din străzile Republicii şi General Magheru.

"A fost cel mai dificil proiect"

Potrivit primarului Ilie Bolojan, construirea drumului rapid cu finanţare transfrontalieră printr-un proiect european derulat în partneriat cu localitatea Biharkeresztes (Ungaria) a fost una dintre cele mai dificile investiţii făcute de municipalitate din fonduri europene în ciclul bugetar european care se încheie la sfârşitul acestui an.

"A fost cel mai dificil proiect, pentru că a trebuit să demolăm case şi să facem exproprieri de terenuri, ceea ce nu este nici uşor, nici plăcut", a declarat Bolojan. Edilul a mulţumit atât partenerului ungar, cât şi constructorului şi angajaţilor municipalităţii cu privire la încheirea cu succes a acestui proiect.

Potrivit primarului, în cadrul proiectului vor mai fi executate în zilele următoare lucrările de consolidare a versantului în zona străzii Adevărului, iar în primăvara anului viitor, cei 660 de metri de drum în continuarea străzii Ecaterina Teodoroiu prin terenul atelierului CFR.

"Aşteptăm acceptul ministerului pentru preluarea acestui amplasament şi nu văd ce probleme ar mai putea fi. Oricum, aici nu mai există cale ferată funcţională ci doar se mai foloseşte din când în când o linie care duce la atelierul de reparat locomotive", a spus Bolojan.

Colaborarea continuă...

La deschiderea drumului rapid au mai luat parte miercuri primarul de Biharkeresztes Barabas Ferencz, viceprimarul Mircea Mălan şi reprezentanţi ai constructorului, în frunte cu patronul Trameco, Beniamin Rus.

Edilul din Biharkeresztes a lăudat buna colaborare între cele două municipalităţi în cadrul acestui proiect transfrontalier în care localitatea din Ungaria şi-a reparat unele străzi pentru a putea fi măturate mecanizat iar municipalitatea orădeană a construit drumul rapid.

"Vom colabora şi la alte proiecte în viitorul ciclu de finanţare europeană", a declarat primarul.

În scurta sa luare de cuvânt, viceprimarul Mircea Mălan a precizat că deşi lucrările care vor avea loc pe terenul CFR au fost deja asumate de Consiliul Local, practic oraşul nu va fi păgubit.

"Chiar dacă nu am putut folosi suma de 275.000 de euro din bani europeni aferentă drumului prin fostul depou, în urma economiilor făcute în proiect am mai decontat în plus 254.000 euro. Banii au putut fi folosiţi pentru că unele lucrări neeligibile, cum ar fi infrastructura din strada Făcliei au fost acceptate ca lucrări eligibile", a declarat viceprimarul Mircea Malan.

Semafoare cu senzor

Prezent la deschiderea circulaţiei pe drumul rapid, patronul firmei Trameco, Beniamin Rus, a lăudat colaborarea cu municipalitatea. "Ajutorul Primăriei a venit din faptul că plăţile lucrărilor s-au făcut cu coerenţă şi nu am fost nevoiţi să ne oprim din lucru din cauza banilor", a declarat Rus.

Patronul Trameco a atras atenţia asupra faptului că drumul rapid este dotat cu semafoare la intersecţia cu străzile principale precum ar fi cea care dă în strada Graurilor care urcă la Ciuperca. "Este un sistem nou. Semafoarele sunt tot timpul pe verde de la un capăt la altul drumului expres. O cameră video dotată cu senzor sesizează când vine o maşină pe unul din drumurile perpendiculare şi mută semaforul pe culoarea roşie", a declarat Rus.

Alternativă la Bulevardul Magheru

Drumul expres se doreşte o alternativă la traficul aglomerat din Bulevardul Magheru. Lucrarea a avut o valoare de 16 milioane euro, din care 11 milioane euro alocate din bugetul local, diferenţa fiind asigurată din fonduri europene.

Cu o lungime de 3,5 kilometri, drumul expres va începe la podul Mareşal Constantin Prezan şi va traversa străzile Făcliei, Piatra Craiului, Adevărului, Gheorghe Doja, Louis Pasteur, Ecaterina Teodoroiu, Izvorului, Teodor Neş, pe la baza dealurilor Pisicii şi Ciuperca.

Viitoarea cale de acces va avea câte o bandă pe sens, cu o lăţime de 3,5 metri, plus trotuarele, şi va traversa la o înălţime de 5 metri străzile Piatra Craiului - cu un pasaj lung de 33,3 metri, respectiv Gheorghe Doja şi Louis Pasteur - cu un pasaj de 157,7 metri.

Lucrările sunt realizate de asocierea firmelor Trameco, Selina, Drumuri Bihor, Abed Nego, Vega '93 Galaţi, Geotec Plant Iaşi, Instgat Timişoara şi subcontractorul ELM Electromontaj Cluj Napoca.

Vezi în VIDEO de mai jos cum arată drumul expres pe tot parcursul lui, respectiv de la Podul Teodor Neş, până pe strada Făcliei!