Circulaţia rutieră în Piaţa Unirii s-a reluat joi, în ultima zi din an, la ora 11.30, pe banda cu sens unic, special amenajată pentru traficul auto, care trece prin faţa Primăriei, pe lângă Episcopia Greco-Catolică, spre strada Avram Iancu.

Lucrările la Piaţa Unirii nu sunt, însă, finalizate, ele urmând să continue şi în 2016.

"Nu este o conferinţă de încheiere a proiectului, ci una de încheiere a lucrărilor finanţate din fonduri europene. Investiţiile care au fost bugetate cu fonduri europene au fost încheiate, dar recepţia finală se va face doar în primăvara anului viitor, după ce toate elemente vor fi montate şi vom vedea cum se comportă piaţa reabilitată, după ce a trecut peste ea o iarnă", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută la faţa locului.

Investiţie europeană: 3,6 milioane euro...

Potrivit viceprimarului, angajaţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională au lucrat miercuri până după ora 1 noaptea pentru a putea trimite a doua zi, până în ora 10, când s-a închis Trezoreria, ultimele facturi spre decontare din fonduri europene.

"Investiţia din fonduri europene se ridică la 3,6 milioane euro, sumă care a fost cheltuită în cea mai mare parte", a spus Mălan. Potrivit viceprimarului, printre altele, nu s-au mai cheltuit sumele aferente cantităţii de piatră care, prin recalcularea suprafeţelor nu a mai trebuit pusă în operă, şi sumele reprezentând capacele de cămin tehnic eliminate din proiect după ce numărul lor a fost înjumătăţit de la 200.

Cheltuială orădeană: fără număr!

Cheltuielile totale făcute cu reabilitarea Pieţei Unirii, care vor cuprinde şi contribuţia municipalităţii, vor fi cunoscute abia în cursul anului viitor. "Deocamdată ne-am concentrat toate eforturile pentru a face decontările din fonduri europene. După Anul Nou, vom face calculele şi rezultatul va fi făcut public", a spus Mălan.

Oricum, investiţia municipalităţii se anunţă una mai mult decât consistentă. Practic, toate reţelele din subteranul Pieţei Unirii, precum şi lucrările suplimentare cu amenajarea fântânilor arteziene cu cămin de vizitare şi toate elementele hidraulice, băncile din piatră masivă şi refacerea soclului statuii lui Mihai Viteazul vor fi suportate prin contribuţia oraşului. Suma exactă va fi făcută public la finalul lucrărilor.

Lucrările continuă...

Joi, în jurul orei prânzului în Piaţa Unirii meşterii italinei lucrau încă la finisajele fântânilor arteziene şi închiderea rosturilor rămase între pietre. Constructorii vor mai avea însă de terminat reabilitarea soclului statuii lui Mihai Viteazul, de montat stâlpii de iluminat şi reglat intensitatea luminii acestora, de finalizat staţia de tramvai a cărei montare a început în dreptul Podului Sfântul Ladislau şi altele.

"Lucrările vor continua imediat după Anul Nou sau, când vremea va permite. De altfel, de aceea am şi hotărât să dăm drumul la trafic ca să putem vedea cum se comportă lucrarea", a declarat Mălan.

...pe banii constructorului

Potrivit viceprimarului, toate lucrările rămase de executat vor fi suportate de constructori. "Termenul contractual a fost data de 31 decembrie. Contractul a fost prelungit până în iunie, dar asta nu înseamnă că vom prelungi şi efortul financiar al oraşului. Constructorii vor finaliza lucrarea pe cheltuiala lor, aşa a fost înţelegerea", a spus viceprimarul.

Cel mai probabil lucrările vor fi terminate în primăvara anului viitor. "Probabil vom inaugura Piaţa Unirii în aprilie", a estimat edilul.

10 ani de garanţie

Mălan, definindu-se "ca om din Primărie", şi-a asumat încă o dată responsabilitatea cu privire la proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii şi a afirmat că toate lucrările vor fi recepţionate doar la un nivel de calitate bună şi foarte bună.

În plus, acesta a spus că a negociat pentru oraş cea mai lungă perioadă de garanţie. "Avem cea mai mare garanţie pentru lucrări de până acum. Fiecare fir de iarbă, fiecare piatră, fiecare lucrare de montaj beneficiază de un termen de garanţie de zece ani, dacă se întâmplă ceva executantul vine şi repară", a spus Mălan.

Piaţa, pro şi contra!

Ajunsă într-un stadiu aproape de finalizare, Piaţa Unirii a fost inundată de orădeni imediat după înlăturarea baricadelor care împiedicau accesul. Trecătorii admirau clădirile din jur, filmau ansamblul arhitectural cu telefonul mobil sau, pur şi simplu, se plimbau.

Părerile orădenilor cu privire la modul în care va arăta piaţa sunt la extreme. "Felicitări, domnule viceprimar pentru lucrarea pe care aţi făcut-o", i-a spus lui Mălan un trecător în timp ce îi strângea mâna.

Pe de cealaltă parte, un bătrânel (video) a reuşit să îl irite vizibil pe viceprimar prin modul în care a calificat viitoarea staţie de tramvai. "Este o mizerie. O să vedeţi că lumea nu o să o suporte. De ce nu ai făcut-o mai încolo sau mai încoace? Sau ceva străveziu...", a reclamat orădeanul. Bătrânul care s-a prezentat ca fiind "de meserie" a spus că staţia de tramvai contrastează cu aspectul arhitectual al pieţei centrale, iar "acest baraj" rupe oraşul în două.

Viceprimarul a încercat să evite o polemică cu bătrânelul în faţa camerelor de luat vederi. "Da. Părerile sunt împărţite", a spus edilul. Mălan a spus însă că aprecierile estetice cu privire la modul în care va arăta staţia de tramvai, principala cale de acces pietonal în piaţă, este încă prematur. "Nici nu e gata şi dumneavoastră ştiţi deja că este o mizerie", a protestat edilul.

Demarate în luna februarie lucrările de reamenajare a Pieţei Unirii, în valoare de 18,9 milioane lei, cu termen de predare data de 31 decembrie sunt realizate de o asociere de firme reprezentată de Drumuri Orăşeneşti din care mai fac parte firmele Electro Construct Sildac, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi, Imsaurisa şi Gardener.