Mi s-a părut întotdeauna fascinantă explozia de hărnicie din timpul campaniilor electorale. Se munceşte cu foc, se inaugurează în draci, se taie panglici cu spume, se transpiră muncitoreşte, exact cum fac elevii codaşi în ajunul tezelor. Îi blamăm mereu pe conducători pentru că nu-şi fac treaba, că nu sunt profesionişti şi serioşi şi pentru câte şi mai câte, dar nu-i lăudăm niciodată pentru programarea perfectă a inaugurărilor din perioada de campanie.

În Sântandrei se asfaltează, după ce câteva decenii s-a dormit cu sforăituri. După ani şi ani de praf şi noroaie, comuna-vedetă din apropierea Oradiei s-a trezit că are ceva treabă de făcut. Ca prin farmec, în peisaj au apărut utilajele, muncitorii şi bordurile. Cât de idioţi îi poţi crede pe localnici, dacă te apuci de muncă taman când se apropie momentul în care ai vrea să-ţi prelungeşti contractul de primar?

La vamă s-a inaugurat autostrada de 5 km! 5 km, doamnelor şi domnilor! Un pic mai mult decât metrul de autostradă lansat în Moldova anul trecut de un om de afaceri şmecher. Când va fi gata autostrada Transilvania pe toată lungimea, în România se va fi terminat deja stocul de panglică tricoloră de la sutele de inaugurări de pe traseu. "Inaugurăm ceva mâine, şefu’?" "Inaugurăm, cum să nu? Păi, dacă ăla a putut tăia panglica pentru 1 metru, noi de ce să n-o tăiem pentru 500 de metri? Mai apărem şi noi prin ziare şi la TV".

Pasajului de sub bulevardul Magheru i se va da drumul peste câteva zile, iar podul Dacia va fi gata şi el în acelaşi timp. O nouă aterizare la punct fix din partea celor care îşi fac planurile pentru următorii 4 ani. Pe DN76 Oradea - Deva se intră într-o nouă dimensiune a elanului şantieresc - deviem total circulaţia pentru că vrem să terminăm mai repede! Felicitări, domnilor, aţi întârziat doar vreo 25 de ani, în rest sunteţi în grafic! Drumul dintre Oradea şi Marghita e ras şi el complet în câteva porţiuni, iar la semafoare se stă mult şi bine.

Într-o ţară cu bun-simţ, deschiderile de şantiere şi inaugurările n-ar trebui să aibă loc în timpul campaniilor electorale. Într-una fără bun-simţ, aşa cum e a noastră, ar trebui de-a dreptul interzise prin lege. Regretăm, dom’ primar, dar aţi avut mulţi ani la dispoziţie să vă asfaltaţi comuna primitivă. Scuze, dom’ ministru, dar pentru 5 km nu merită să traversaţi toată ţara. Iar cine vă decontează drumul de la Bucureşti pentru aşa ceva ar trebui verificat de Curtea de Conturi.

Luna de campanie e gândită să aibă efect de radieră pentru cele mai multe creiere obosite de ştiri agresive, bere proastă şi seriale triste deghizate în comedii. Anii mulţi de frustrări dispar atunci când auzi zgomotul betonierei pe strada ta ori când îl vezi pe hărnicuţul-şef cu cască şi vestă fosforescentă în mijlocul muncitorilor. Hai, că se face şi la noi ceva! Şi aşa ne trece viaţa, dintr-un şantier în altul, până la victoria finală. Victoria lor, nu a noastră.