Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a semnat, luni, la Cluj Napoca, contractul de finanţare europeană a proiectului privind construcţia pasajelor subterane din Piaţa Gojdu.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, investiţia în valoare de 111,2 milioane lei va trebui implementată în termen de 89 de luni.

"Obiectivele specifice ale proiectului sunt: creşterea estimată a numărului de pasageri transportaţi în cadrul sistemelor de transport public de călători extinse, scăderea anuală a gazelor cu efect de seră, crearea de benzi separate pentru mijloacele de transport public pe o lungime totală de 990 metri liniari, achiziţia de 4 autobuze hibride noi care vor tranzita benzile dedicate create prin prezentul proiect, modernizarea şi extinderea zonelor pietonale în suprafaţă totală de 16.349 metri pătraţi pe traseul coridorului de mobilitate urbană, reabilitarea liniilor de tramvai pe o lungime de 0,512 kilometri linii tramvai cale dublă, respectiv a 1,024 metri de linii tramvai cale simplă", se menţionează în comunicat.

Tuneluri, pietonală, autobuze hibrid...

Prima şi cea mai mare investiţie cuprinsă în proiect vizează reorganizarea traficului din zona Pieţei Emanuil Gojdu şi a Parcului 1 Decembrie prin separarea fluxului de circulaţie rutieră de cea pietonală şi de liniile de tramvai prin redirecţionarea în suberan a fluxurilor existente în prezent.

Cu ocazia lucrărilor vor fi asfaltate artere precum Bulevardul Cantemir (990 metri), Independenţei (115 metri), Piaţa 1 Decembrie (200 metri), Calea Clujului (215 metri) şi Calea Mareşal Averescu (275 metri).

"Pentru sporirea mobilităţii urbane se propune realizarea unei piste de biciclişti cu o lungime de 660 metri liniari pe direcţia N–S (Bulevardul Dimitrie Cantemir) cu dublu sens şi dotarea cu 6 sisteme de suport biciclete de închiriat", se mai menţionează în comunicat.

Alte două investiţii vizează reamenajarea străzii Vasile Alecsandri, demarată în septembrie 2017 şi finalizată în proporţie de 95%, respectiv achiziţionarea unui număr de 4 autobuze electrice hibride.