Oradea atrage încă 14,2 milioane euro prin intermediul a cinci proiecte europene finanţate prin Programul Interreg România-Ungaria.

Centru de afaceri la Piaţa Mare

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, Comitetul de evaluare a proiectelor finanţate prin Programul Interreg România-Ungaria a aprobat, la apelul pentru luna decembrie, cinci proiecte în valoare totală de 19,4 milioane euro care vor fi implementate în Oradea.

Valoarea investiţiilor atrase de municipalitate se ridică la 14,2 milioane euro, în condiţiile în care contribuţia oraşului va fi de 4,6 milioane euro.

Cel mai mare dintre proiectele aprobate, în valoare totală de 7,5 milioane euro, vizează construcţia centrului de antreprenoriat Piaţa Cetate, a centrului mobil pentru sprijinirea producătorilor locali din Bihor şi a centrului pentru antreprenoriat incluziv Hajdúböszörmény.

Depus în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Bihor, Primăria Hajdúböszörmény (Ungaria) şi Agenţia Judeţeană Pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, proiectul vizează promovarea mobilităţii transfrontaliere a forţei de muncă.

Valoarea totală a bugetului aferent municipalităţii se ridică la 6,5 milioane euro din care 2 milioane lei o reprezintă fondurile nerambursabile.

Investiţii în telemedicină

Cel de-al doilea proiect, în valoare de 2,9 milioane euro, vizează dotarea cu echipamente medicale moderne a Spitalului Gavril Curteanu şi Spitalul Central Judeţean Békés.

Bugetul aferent spitalului orădean este de 2,5 milioane euro, din care 2,4 milioane euro din fonduri transfrontaliere. Contribuţia municipalităţii va fi de 49.000 euro.

Aparatura medicală achiziţionată va cuprinde de la un aparat digitat pentru radiografie pentru secţia de Radiologie şi laboratoare cu puncte de lucru în fiecare secţie la un turn complet 3D FullHD pentru secţia de chirurgie adulţi şi copii şi un centru de imagistică în cadrul căruia se vor monta un RMN şi trei ecografe.

"Suplimentar, se doreşte achiziţionarea unui sistem de telemedicină care va fi instalat în compartimentul de IT al Spitalului, cu terminalele în Camerele de gardă, acoperind aproape integral secţiile Spitalului Municipal, şi realizarea de schimburi de practică între personalul medical al celor două spitale partenere", se menţionează în comunicat.

Mai repede şi mai bine

În valoare totală de 3 milioane euro, cel de-al treilea proiect are ca scop identificarea timpurie şi tratarea eficientă a bolilor în Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar. Bugetul aferent spitalului orădean va fi de 2 milioane de euro din care 1,9 milioane euro din fonduri nerambursabile.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea este lider de proiect şi are ca parteneri Spitalul Gróf Tisza István din Berettyóújfalu şi Municipiul Hajdúböszörmény.

Proiectul urmăreşte, printre altele, amenajarea unei linii automatizate pentru laboratorul de analize medicale a spitalului, implementarea unui sistem de transport a probelor în câteva secunde între secţii şi laborator precum şi implementarea unei soluţii informatice de informare a populaţiei privind analizele medicale pe care şi le poate face.

Accentul pe prevenire

Tot în domeniul sănătăţii, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara va implementa în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Universitatea din Debrecen un proiect în valoare de 3 milioane euro.

Proiectul privind identificarea şi tratamentul bolilor cardiovasculare şi ginecologice în zona transfrontalieră vizează dotarea institutului timişorean cu echipamentele pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică, specializare care nu este acoperită în prezent, reabilitarea şi dotarea secţiei de ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (bloc operator, ATI şi secţie cu paturi) şi realizarea de schimburi de experienţă pentur pesronalul medical şi organizarea de acţiuni de screening pentru identificarea defectelor cardiace fetale şi tumorilor ovariene.

Suma alocată spitalului orădean se ridică la 1,2 milioane euro, din care 1,1 milioane euro sunt fonduri transfrontiere.

Şapte autobuze Euro 6

Cel de-al cincilea proiect aprobat ţinteşte îmbunătăţirea transportului public în Oradea şi Debreţin şi este iniţiat de OTL în parteneriat cu ADI Transregio şi Compania de Transport Debrecen.

În cadrul proiectului, cu o valoare totală de 2,9 milioane euro, vor fi achiziţionate pentru OTL 7 autobuze noi, de tip Euro 6.

Tot pe fonduri transfrontaliere vor fi elaborate mai multe studii cu privire la fluxul de călători de la nivelul localităţilor Oradea, Borş, Sâmnartin şi Biharkeresztes şi modalităţile de dezvoltare a reţelei de transport public la nivelul reşedinţei de judeţ.

În plus, OTL va achiziţiona un sistem automat de localizare a vehiculelelor, 50 de panouri de informare a călătorilor precum şi o aplicaţie mobilă care va permite identificarea în timp real a călătoriilor în cele patru localităţi.