Frigul şi lapoviţa din ultimele zile nu au afectat deocamdată livezile din Bihor. "Au existat zilele trecute temeri cu privire la calamitarea culturilor dar acestea nu s-au confirmat. Am vorbit cu fermierii din zonele pomicole şi deocamdată nu sunt probleme", a declarat vineri şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă nu se pune problema înfiinţării unui comitet de criză care să evalueze pagubele fermierilor în vederea acordării de ajutoare de la bugetul de stat.

"În această perioadă a anului vegetaţia este încă la început şi nu este chiar atât de sensibilă. Problemele ar fi apărut dacă precipitaţiile din ultimele zile ar fi fost asociate cu o perioadă rece care să producă la nivelul mugurilor chiciură, iar aceasta să se menţină peste 4 ore", a spus directorul.

Hodişan a mai afirmat că, deşi la început, culturile de mere, piersici, caise, prune şi cireşe din judeţ sunt, cel puţin până acum, în siguranţă.

"Faptul că poate, din cauza vremii reci un mugur a murit nu înseamnă că nu sunt alţii zece, încă în adormire, care să îi ia locul. Majoritatea lor rezistă până la temperaturi de -4 grade Celsius, ori nu a fost chiar atât de rece", a spus directorul.

Conform evidenţelor DAB, în judeţ există circa 5.000 hectare de livezi, principalele bazine pomicole fiind în zonele Biharia, Cheresig, Diosig şi Săcueni. În ultimii ani, în Bihor, au început să fie implementate, cu fonduri europene, inclusiv culturi de cătină şi afine.