Autoritățile din Bihor au anunțat sâmbătă dimineața două noi decese înregistrate la persoane infectate cu Covid, doi bărbați nevaccinați din Șuncuiuș și Tileagd. Pe de altă parte, în ultimele 24 de ore au fost descoperite 6 noi infectări, din care una la o turistă cazată într-un hotel din Băile Felix, unde Direcția de Sănătate Publică desfășoară o anchetă epidemiologică pentru a verifica dacă aceasta a contaminat și alte persoane din rândul oaspeților sau angajaților unității.

Potrivit unui comunicat dat publicității de către Prefectura Bihor și Direcția județeană de Sănătate Publică, sâmbătă dimineață numărul total al deceselor înregistrate de la începutul pandemiei a urcat la 1.577, ceea ce înseamnă că din ziua precedentă au încetat din viață încă două persoane. Ambele erau nevaccinate anti-Covid.

Decedați fără vaccin

„Una dintre aceste persoane este un bărbat de 37 de ani din Șuncuiuș, nevaccinat, care a fost internat ieri (n.r. – vineri) în urma confirmării infectării cu varianta Delta. Prin anchetă epidemiologică, s-a stabilit că a fost contact al unei alte persoane infectate. Bărbatul decedat avea și sindrom Down”, a declarat BIHOREANULUI directoarea DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Conform acesteia, celălalt deces a fost al unui bărbat de 59 de ani din Tileagd. „Nici această persoană nu a fost vaccinată, fusese internată cu o săptămână în urmă la secția ATI a Spitalului Pelican, unde a decedat. Pacientul avea și alte afecțiuni: hipertensiune arterială, bronhopneumonie cronică obstructivă și astm bronșic”, a spus dr. Rahotă.

Anchete epidemiologice în Felix

Pe de altă parte, tot în ultimele 24 de ore au fost diagnosticate, în urma a 555 teste, încă 6 persoane infectate cu SARS-CoV-2, despre care încă nu se știe dacă au fost sau nu vaccinate, anchetele epidemiologice fiind în desfășurare.

Una dintre aceste persoane este o bucureșteancă venită în Băile Felix pentru tratarea unor afecțiuni reumatismale. „Cazul deși este la o persoană din București, a fost alocat județului Bihor pentru că aici a fost descoperit. Doamna respectivă era cazată la Hotelul Padiș și, pentru că avea simptome de afectare Covid, a fost testată, iar în urma rezultatului pozitiv și pentru că avea simptome a fost internată la Spitalul Municipal din Oradea”, spune directoarea DSP Bihor.

Dr. Rahotă precizează că la Hotelul Padiș din Felix a fost declanșată o anchetă epidemiologică, pentru depistarea altor persoane posibil infectate. „Azi se fac și teste pentru personal, iar cele două persoane cu care turista din București a intrat în contact au fost puse în izolare pentru 14 zile”, a precizat reprezentanta DSP.

Odată cu noile cazuri, numărul total al infectărilor înregistrate în Bihor de la începutul pandemiei și până în prezent a ajuns la 29.518, din care 27.854 s-au încheiat cu vindecări, iar 1.577 cu decese.

Vaccinarea, puțin peste 22%

În prezent, în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Municipal din Oradea sunt internați 19 pacienți cu Covid, dintre care, potrivit surselor BIHOREANULUI, șase au forme de boală medii, șapte severe, iar trei critice. În secția ATI a Spitalului Privat  sunt 7 pacienți în stare gravă.

Pe de altă parte, în ultimele 24 de ore în Bihor au fost vaccinate anti-Covid doar 352 persoane, numărul total al celor complet vaccinate fiind de 119.035, ceea ce înseamnă 22,03% din totalul populației eligibile, cu vârsta de peste 12 ani.