Noul CET a ajuns datornic încă dinainte să fi produs primul leu! Termoficare Oradea şi-a obţinut licenţa provizorie de producător de energie electrică, dar numai cu condiţia să preia datoria de circa 29,5 milioane lei pe care o are către Transelectrica fostul CET, de la care a preluat instalaţiile şi angajaţii.

"Putem negocia o eşalonare a datoriei sau să căutăm formule legale de evitare a plăţii. Decizia finală o va fi lua Consiliul Local la sfârşitul lunii", spune directorul Termoficare, Stănel Necula.

"Nu pot fi autorizaţi!"

O moştenire se preia cu bune şi rele. Dacă în viaţa de zi cu zi succesorul poate opta sau nu pentru asumarea avuţiei şi datoriei predecesorului, în piaţa energiei electrice alegerea este exclusă. O societate nouă, care vrea să intre pe piaţa energiei electrice, nu se poate licenţia ca producător dacă unul dintre acţionari sau administratorul a lăsat în urmă, fie şi pe altă firmă, datorii către sistemul naţional!

"Nu pot fi autorizaţi solicitanţii care au acţionari deţinători ai controlului sau administratori persoane care anterior au avut calitatea de acţionar deţinător al controlului ori de administrator în cadrul unor operatori economici titulari de licenţă care nu şi-au achitat obligaţiile de plată rezultate din tranzacţiile realizate pe piaţa de energie electrică", spune Legea 123/2012 privind energia electrică şi gazele naturale.

Normativul, adoptat pentru a sancţiona "băieţii deştepţi" din energie, obişnuiţi să dea un "tun" pe o firmă şi să deschidă apoi alta "curată", loveşte fără milă şi în Termoficare Oradea.

"Născut" cu datorii

Societatea s-a trezit datoare înainte să producă primul megawatt de energie electrică cu noua centrală pe gaz din Şoseaua Borşului. Termoficare, care până la începutul lunii iulie era doar distribuitor de energie termică, intră sub incidenţa Legii energiei pentru că are acelaşi proprietar ca Electrocentrale, producătorul ajuns în insolvenţă încă din 2013, iar Municipiul Oradea deţine ambele societăţi prin Consiliul Local.

Dacă Termoficare a fost ţinută "curată" şi lucrează chiar pe profit, Electrocentrale a strâns datorii de 29,5 milioane lei faţă de sistemul naţional de electricitate. În mai 2015, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a obligat Electrocentrale să returneze 25 milioane lei din bonusul de cogenerare de 30 milioane lei încasat în anul precedent (2014), adică din schema de ajutor de stat autorizată de Comisia Europeană menită să sprijine instalaţiile de cogenerare ce economisesc energia primară comparativ cu producerea separată. Vechiul CET avea dreptul la acest ajutor întrucât cu acelaşi combustibil producea atât energie electrică, cât şi termică.

Penalizări în lanţ

Deşi Electrocentrale a dat în judecată ANRE, cerând să argumenteze calculul sumei de returnat, plata datoriei a început practic încă din luna imediat următoare, când Transelectrica nu a mai virat societăţii banii pentru electricitatea furnizată în reţea.

Până în aprilie 2016, când - la încheierea sezonului de termoficare - termocentrala pe cărbune a fost oprită, iar Electrocentrale a început să furnizeze apă caldă cu ajutorul unui cazan care nu produce şi curent, Transelectrica recuperase deja 18,5 milioane lei în contul ANRE.

În mai 2016 a venit, însă, a doua lovitură! ANRE a cerut returnarea a încă 23 milioane lei din bonusul de cogenerare încasat în 2015. Cum Electrocentrale nu mai producea curent, Transelectrica n-a mai avut de unde reţine aceşti bani, aşa că restanţa a urcat la 29,6 milioane lei, echivalentul a 6,6 milioane euro.

Datoria atârnă acum de "gâtul" societăţii Termoficare, moştenitoarea muribundei Electrocentrale, de la care, pe lângă noile instalaţii de producţie amenajate de municipalitate cu bani europeni, a preluat toate instalaţiile şi angajaţii.

În rate

Deşi Termoficare deţine toate utilajele şi oamenii necesari pentru a produce electricitate pe care s-o furnizeze sistemului naţional, societatea a obţinut pe 3 august doar o licenţă provizorie de producător. Operatorul are la dispoziţie 6 luni să-şi pună toate actele în regulă şi, după cum e de aşteptat, să-şi asume plata datoriilor adunate de Electrocentrale.

Stănel Necula, director TermoficareDirectorul Stănel Necula (foto) spune că, deşi neplăcută, stingerea obligaţiilor moştenite poate fi asumată ca realizabilă. "Până la sfârşitul lunii ne putem înscrie ca furnizor în piaţa reglementată de energie, iar din septembrie avem dreptul la bonusul de cogenerare din care am putea stinge restanţa", explică el.

Potrivit lui Necula, dacă vechiul CET pe cărbune era obligat să returneze în fiecare an cam 80% din bonusul primit, noua centrală, mult mai eficientă, ar da înapoi doar 30%: "Din cele circa 66 milioane lei, la cât estimăm bonusul de cogenerare, chiar dacă returnăm 24 milioane lei cu titlul de supracompensare, tot rămânem cu 40 milioane lei".

Oricum, Necula vrea să negocieze cu ANRE plata în rate a celor 29,6 milioane lei, aşa încât operatorul să nu fie sufocat de o datorie care de bun-simţ ar fi să nu i se impute...

Ar putea să nu plătească!

Teoretic, reprezentanţii ANRE ar trebui să fie deschişi la o înţelegere. Nu de alta, dar Consiliul Local Ordea are cel puţin două variante prin care să evite plata restanţelor Electrocentrale. Pe lege, municipalitatea poate fi asimilată Statului Român care, dacă vrea să îşi licenţieze un nou operator, este obligat doar să schimbe administratorii care au acumulat datoriile, nu să le şi achite. "Dacă Stănel Necula, Nadia Haş şi alţii care au condus Electrocentrale nu mai apar în conducerea Termoficare, am putea scăpa de plata restanţei", spune un funcţionar al Primăriei.

Cea de-a doua variantă ar fi ca municipalitatea să selecteze prin licitaţie un operator privat gata licenţiat: "Firma privată, dacă are toate actele în regulă, nu poate fi obligată nicicum să plătească datoriile Electrocentrale, pentru că nu are nicio legătură cu aceasta". Strategia de urmat va fi stabilită în şedinţa din 19 august a Consiliului de Administraţie al Termoficare, iar pentru a fi pusă în aplicare va trebui aprobată de Consiliul Local, probabil în şedinţa programată pe 30 august.

Desigur, ambele variante mai convenabile financiar ar atrage un proces riscant cu ANRE, care ar "vâna" noul operator ca să-şi recupereze banii, şicanându-l cu orice prilej. În plus, ar ridica, dacă nu probleme de legalitate, măcar de moralitate. Căci e cam penibil să publici periodic "liste ale datornicilor" către tine, iar tu să nu-ţi plăteşti datoriile...


CET GOL
Vine falimentul!

Intrată în insolvenţă în august 2013, pentru datorii de 302,1 milioane lei, Electrocentrale Oradea, care administra vechiul CET pe cărbune, are soarta pecetluită. Din 2014 firma are o amendă neplătită de 33,4 milioane euro şi încă una "pe drum", de alte 78,7 milioane euro, pentru certificatele verzi pe care nu le-a predat la timp în registrul european al acestora.

Societatea şi-a achitat faţă de cei 130 de angajaţi disponibilizaţi la începutul verii primul din cele 8 salarii compensatorii, dar e greu de crezut că va avea din ce face următoarele plăţi, din simplul motiv că nu mai realizează venituri. Foştii salariaţi îşi pun speranţele în cele 26 salarii compensatorii potrivit Ordonanţei 36/2013, pentru care Electrocentrale a făcut deja demersuri pe lângă Guvern, dar şansele ca acestea să fie obţinute sunt minime.

Electrocentrale a rămas fără obiectul muncii din iulie, când Consiliul Local a decis ca toate turbinele, cazanele şi utilajele să fie transferate societăţii Termoficare. Pe statele de plată ale Electrocentrale mai sunt doar 15 salariaţi, pentru a avea cine să reprezinte societatea în relaţia cu terţii şi să elibereze adeverinţe din arhivă. În acest context este de aşteptat ca la înfăţişarea din procesul privind insolvenţa Electrocentrale, programată pentru 14 septembrie, decizia instanţei să fie falimentul.