Ambulanța pentru Monumente Bihor a reușit „resuscitarea” unei alte biserici monument din Bihor. Cu ajutorul voluntarilor și al unor meșteri din Maramureș, lăcașul ortodox din Hinchiriș, comuna Lazuri de Beiuș, are acum un acoperiș nou, din șindrilă, cum n-a mai avut de cel puțin jumătate de secol.

Potrivit unei informări făcute de organizația care salvează biserici de lemn din Bihor, biserica de lemn din Hinchiriș avea, de cel puțin 50 de ani, un acoperiș de țiglă, care din păcate a deformat construcția.

Inițiatorii proiectului au fost arhitecții Adrian Pescaru și Greta Zsak, ajutați de copiii lor, Luna și Mihai, de studenți voluntari și de oamenii din comunitatea locală. În plus, meșteri maramureșeni pricepuți în realizarea șindrilelor au venit în Bihor special pentru această lucrare.

Odată ce acoperișul bisericii a fost refăcut, biserica nu mai are infiltrații, astfel că poate fi reabilitată și salvată în întregime.

Ambulanța pentru Monumente Bihor a mai recuperat, în această vară, biserica monument din Margine, comuna Abram.

ONG-ul a beneficiat de diferite sponsorizări și donații, dar și de sprijinul The King's Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!