Funcționarii și personalul contractual angajat în primăriile comunale sunt nemulțumiți că în ultimii ani nu au beneficiat de majorări salariale, veniturile fiindu-le plafonate în funcție de cele ale viceprimarilor, motiv pentru care sunt gata de grevă.

Secretarul general al comunei bihorene Batăr, Sorin Husăsan, - președinte pe județul Bihor al Sindicatului lucrătorilor din Comunele din România, SCOR, și vicepreședinte la nivel național al acestuia - afirmă că ar putea închide primăriile de la finele acestei luni.

„În ultimii cinci ani majorările salariale pentru personalul din administrațiile publice locale au fost blocate din cauza unor Ordonanțe „trenuleț”, care au amânat aplicarea unor prevederi legale, dar și prin plafonarea salariilor la nivelul veniturilor viceprimarilor, care la nivel de comune sunt mici”, a declarat BIHOREANULUI Sorin Husăsan.

Acesta a precizat că, în funcție de rezultatele unor discuții începute cu reprezentanți ai Guvernului, dacă situația nu va fi schimbată, greva ar putea fi declanșată la finele lunii ianuarie. „Am avut discuții cu reprezentanți ai Guvernului, unde am făcut demersuri încă din decembrie anul trecut, iar dacă revendicările nu vor fi soluționate, ne pregătim să declanșăm o grevă de avertisment, iar apoi o grevă generală, pe 30 sau 31 ianuarie”, a spus Husăsan.

Conform celei mai recente declarații de avere, în cursul anului 2022, liderul sindical a avut, de exemplu, venituri salariale de 49.903 lei, ceea ce înseamnă 4.158 lei/lunar, net.

Comuna Batăr are, conform recensământului din 2022, o populație de 4.922 locuitori.

În județul Bihor sunt 10 orașe și 90 comune, iar în România sunt 318 orașe și 2.862 comune, Camera de Comerț și Industrie a României cerând anul trecut, din cauza risipei de bani în administrațiile publice locale mici, o reorganizare administrativ-teritorială așa încât să nu mai existe nicio unitate administrativă cu statut de oraș sub 10.000 locuitori și cu statut de comună sub 5.000 de locuitori.

Dacă acest criteriu s-ar aplica în Bihor, din 10 orașe ar rămâne 4, și tot 4 comune din 90, câte sunt în prezent.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!