Clădirea din strada Aurel Lazăr, nr. 19 - 21, care domină intrarea în Parcul Libertăţii din Oradea, a intrat în lucrări de reabilitare în valoare de 1,9 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, imobilul cu trei etaje a fost clasat ca monument istoric, la cererea Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor având în vedere decoraţiunile din lemn în stil Art Nouveau care îi ornează faţada.

"Clădirea reprezintă valori arhitectural-istorice semnificative şi se găseşte în zona protejată centrală a municipiului Oradea. Proiectantul clădirii este arhitectul Frigyes Spiegel, cel care a proiectat prima clădire la Oradea în stil Art Nouveau", a transmis Primăria.

Lucrările, atribuite prin licitaţie firmei Conpila, cu termen de execuţie de 12 luni, vor cuprinde intervenţii la faţadele stradale cu înlocuirea tencuielilor şi plăcilor decorative degradate.

"Pentru reconstituirea decoraţiilor degradate se vor folosi, după caz, tipare şi matriţe realizate după modelul elementelor existente, cu utilizarea unor mulaje", se menţionează în comunicat.

Cu ocazia lucrărilor vor fi îndepărtate cablurile TV, de internet şi de telefonie, iar elementele metalice de prindere a pieselor decorative de pe faţada imobilului vor fi tratate anticoroziv.

La fel, acoperişul imobilului va fi consolidat, iar elementele structurale degradate vor fi înlocuite în timp ce tâmplăriile din lemn vor fi refăcute conform modelului istoric.