Cel mai târziu la începutul anului viitor, comuna Cociuba Mare va avea o rețea de gaz. Contractul pentru executarea noii rețele a fost semnat vineri la sediul CJ Bihor, în prezența vicepreședintelui Mircea Mălan, de către primarul și viceprimarul comunei Cociuba Mare, Mihai Sferle și Ioan Bronț, precum și directorul tehnic al firmei Flodor Transcom, Marius Tocoian, care va executa lucrarea.

Potrivit informării făcute de administrația județeană, rețeaua de gaz va avea o lungime de 53 kilometri, urmând să acopere toate cele patru sate ale comunei - Cociuba Mare, Petid, Cheșa și Cărăsău – și să aibă 1.144 branșamente.

Lucrările vor fi executate de asocierea dintre SC Flodor Transcom, Distrigaz Vest, Distrigaz Vest Construcții și Utilitar Fluid Construct, contra sumei de 32,384 milioane lei, din care 24,469 milioane din Programul Național de Investiții Anghel Saligny, iar 7,914 milioane lei de la bugetul comunei.

CJ Bihor sprijină proiectul cu 1 milion lei, iar rețeaua de gaz din Cociuba Mare, care trebuie finalizată în termen de 6 luni, va fi a șasea realizată în ultimii doi ani cu sprijinul administrației județene, după cele din comunele Sânnicolau Român, Lunca, Mădăras și Tinca, plus orașul Ștei.

De notat că alte trei comune, din Zona Metropolitană Oradea, și anume Nojorid, Paleu și Oșorhei, vor avea rețele de gaz construite cu fonduri europene în valoare de 68,011 milioane lei, contractul de execuție fiind semnat luna trecută cu firmele Avi Prod și Avril SRL, care au câștigat licitația organizată în acest scop. Lungimea totală a rețelelor de gaz în aceste trei comune va fi de 135,4 kilometri, din care în comuna Nojorid 31,2 km, în Oșorhei 54,1 km, iar în Paleu 50,1 km.

Pe de altă parte, în Bihor a mai câștigat finanțare europeană pentru înființarea de rețele de gaze naturale și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gaz Bihor Sud, în care sunt asociate comunele Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgăneşti şi Lazuri de Beiuș, contractul de finanțare, de peste 77 milioane lei, fiind semnat în vara anului trecut.

De asemenea, prin PNDI Anghel Saligny mai este finanțată realizarea de rețele de gaz și în Aleșd, Aștileu, Tileagd, Ciumeghiu și Sânmartin.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!