După 11 ani de la semnarea contractului de finanțare cu fonduri europene, primarii din Nojorid - Teodor Baba, Oșorhei - Ioan Gligor și Paleu - Somogyi Ludovic au semnat contractul pentru executarea lucrărilor de înființare a rețelelor de gaz în aceste trei comune cu asocierea de firme care a câștigat licitația organizată în acest scop, formată din Avi Prod SRL și SC Avril SRL.

Potrivit unei informări transmise de Consiliul Județean Bihor, unde a avut loc semnarea contractului, valoarea acestuia este de 68,011 milioane lei, fără TVA, iar durata este de 16 luni, din care 4 luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuție.

CJ Bihor a facilitat asocierea dintre cele trei comune, a asigurat o cofinanțare în valoare de 400.000 de euro pentru exproprieri în comuna Paleu și a acordat sprijin în realizarea documentațiilor și obținerea avizelor și autorizațiilor necesare.

„Acesta este un proiect foarte important pentru dezvoltarea celor trei comune și pentru nivelul de trai al cetățenilor”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor.

Lungimea totală a rețelelor de gaz în cele trei comune va fi de 135,4 kilometri, din care în comuna Nojorid 31,2 km, în Oșorhei 54,1 km, iar în Paleu 50,1 km.

Finanțarea va fi asigurată cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 8: „Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale”, contractul de finanțare fiind semnat în iunie 2022.

Odată cu realizarea acestui proiect în Nojorid, Oșorhei și Paleu, precum și în Sânmartin prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, întreaga zonă metropolitană a municipiului Oradea va fi racordată la rețeaua de gaze naturale.

Pe de altă parte, în Bihor a mai câștigat finanțare europeană pentru înființarea de rețele de gaze naturale și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gaz Bihor Sud, în care sunt asociate comunele Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgăneşti şi Lazuri de Beiuș, contractul de finanțare, de peste 77 milioane lei, fiind semnat tot în vara anului trecut.

De asemenea, prin PNDI Anghel Saligny mai este finanțată realizarea de rețele de gaz, în Bihor, și în Aleșd, Aștileu, Tileagd, Ciumeghiu și Cociuba Mare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!